Gondolatok az aláírás bélyegzőről (Előnyök és hátrányok)

Szerző: | dec 3, 2007 | aláírás bélyegző, bélyegző, bélyegző készítés, biztonságos iroda | 12 hozzászólás

alairas_belyegzoRengeteg kérdést – és megrendelést – kapunk aláírás bélyegzőkkel kapcsolatban, ezért időszerűnek tűnik gyorsan megosztanom néhány fontos gondolatot erről a termékről.

Mindig szép számban rendelnek ilyen pecsétet, ám például a karácsonyi üdvözlőlapok szezonja előtt ugrásszerűen megnő az igény rá. Összegyűjtöttem a leggyakrabban elhangzó kérdéseket, és azonnal írom a választ.

1. Pótolja-e az aláírás bélyegző az eredeti aláírást?

Nem, illetve nem minden esetben. Nem javaslom tehát, hogy szerződést hitelesítsen vele.

Miért?

Azért, mert egy szerződés akkor hiteles, ha valamennyi szerződő fél hitelt érdemlően bizonyítani tudja – kölcsönösen elismeri -, hogy az abban foglaltak a valóságnak megfelelnek. Mivel egy szerződés épp az aláírástól hiteles, egy aláírás bélyegzővel készített lenyomat nem hitelesíti megtámadhatatlanul az Ön szerződését.

Ezzel semmi probléma nincs, ha az Ön szerződött Partnere soha nem szándékozik megtámadni a szerződést azzal, hogy az már a megkötés pillanatában érvénytelen volt.

Azt javaslom tehát, hogy csak akkor hitelesítsen ilyen okmányt aláírás bélyegzővel, ha úgy érzi, elegendő szóban megállapodniuk, és a szerződés puszta formalitás (szerintem sosem az).

2. Használható-e az aláírás bélyegző banki átutalás indításakor?

Sajnos nem. A bankban leadott aláírásmintát a fiók minden esetben összeveti az átutaláson szereplő aláírással, és kizárólag akkor indítja az utalást, ha mindent rendben talált. Bár az aláírásokat az eredetihez megdöbbentően hasonló, laikus számára az eredetivel megegyező minőségben tudjuk a bélyegző lenyomatára tenni, avatott szemek – és jó szkennerek – számára azonnal feltűnik, hogy az íráskép egy lenyomással került a papírra, és nem egy balról jobbra mozgó tollal írták oda.

Az Ön pénze természetesen nem vész el, ha az átutalást nem indítják el, de késni fog a banki tranzakció – mindaddig, amíg az aláírást Ön nem hitelesíti. Ez legalább is kellemetlen helyzeteket teremthet, rosszabb esetben ennél kedvezőtlenebb következményekkel kell számolnia.

3. Használható-e céges levelezés során az aláírás bélyegző?

Igen, sőt, ez a legkedveltebb, egyben legpraktikusabb felhasználási terület. Ezzel takaríthatja meg a legtöbb időt, hiszen akár karácsonyi jókívánságait, akár belső céges utasításait szeretné sok címzetthez eljuttatni „személyes” aláírásával ellátva, ezzel a bélyegzővel anélkül teheti meg, hogy ínhüvelygyulladást kapna.

Ha Ön használja a bélyegzőt, akkor is percek alatt lepecsételhet akár több száz iratot is, de ha van olyan Kollégája, akire rá meri bízni az aláírás bélyegzőt, akkor még ezt az időt is megspórolhatja. Javaslom, ne bízza akárkire ezt a pecsétet.

Ezt a tanácsot azért adom Önnek, mert akinél ez a bélyegző van, az bármikor aláírhat – bár ez hamisítás – egy üres, fehér lapot, amire aztán azt ír, amit csak akar. Természetesen, ha ebből Önnek kellemetlensége származik, találkozni fog az irattal, majd hosszas bizonyítási eljárás során érvényt szerezhet az igazának – de kell-e Önnek egy ilyen procedúra? Nyilván nem. Ezért jó, ha az aláírás bélyegzőt a megfelelő helyen őrzi, és csak azoknak adja oda, akik tökéletesen megbízhatóak.

Ha üdvözlőlapokat szeretne szignálni, csak arra kell figyelnie, hogy milyen festéket választ. A normál – nem fényes – papírokhoz a hagyományos bélyegzőfestékkel szerelt bélyegzők kiválóak. Ha fényes papírra szeretne dolgozni, különleges festékre lesz szüksége – ezt is megoldjuk, csak annyit kérünk, megrendelés előtt vegye fel a kapcsoaltot ügyfélszolgálatunkkal.

4. Mire van szükség, ha aláírás bélyegzőt szeretne rendelni?

Szükségünk lesz az Ön aláírására, az eredetinél nagyobb méretben. A legegyszerűbb, ha azt mondom, hogy egy cigarettás doboz méretben kell elkészítenie aláírását.

Mindegy, milyen tollat használ? Nem egészen. A legjobb, ha 0,7-1,00 mm vastagságú vékony filccel ír alá egy teljesen fehér lapra. Ha golyóstollal ír, mind a szkenner, mind a fax pöttyögetve fogja látni az aláírást, és ez nem mutat jól a bélyegző lenyomatán.

Az így elkészült grafikát elküldheti faxon a (06-1) 411-13-13 számra, vagy e-mailben a belyegzo(kukac)belyegzoexpressz(pont)hu e-mail címre. (A szokatlan írásmód a robotok elleni védelem miatt van, elnézést kérek.)

5. Hogyan vigyázzon az aláírás bélyegzőre?

Röviden: nagyon!

Mint fentebb már írtam, aki ezt a bélyegzőt használja, az Ön nevében tud írni, aláírni. És ez – amennyiben jogosulatlan kezekbe kerül a pecsét –  akkor is lehet kellemetlen, ha végül Ön tisztázni tudja a helyzetet. Ezért javaslom, ezt a bélyegzőt tartsa mindig zárt helyen, ahol nem férhetnek hozzá (táskában, széfben, zárható fiókban).

Az aláírás bélyegző praktikus eszköz, de vigyázni kell rá!

Ha bármilyen kérdése maradt, kérjük, forduljon bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz, vagy kérdezzen itt, a blogban!

Horváth Attila

Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.
Telefon: 06 (1) 411 1212
belyegzo@belyegzoexpressz.hu

Nyitva tartás: (munkanapokon) 9 és 17 óra között
www.belyegzoexpressz.hu

12 hozzászólás

  1. El Lobo - A farkas

    Gratulálok e szakmai bloghoz! Szerintem így kell ezt csinálni, ahogyan ezt te teszed. Hasznos információk, látszik, hogy nem a pénztárcára utazol direktben, hanem bőséges cserét ajánlasz, ahogyan kell.
    Ha lehetne, aláírnám és le is pecsételném a véleményem.

  2. bélyegző expressz

    Lobo, köszönöm a visszajelzést! Örülök, ha átjön, mi a blog célja – valóban az, amit Te is írsz.
    További kellemes böngészést!

  3. Padisah

    Tisztelt Horváth Úr!

    Nyomtatott számlák, pénztárbizonylatok aláírásához lehet-e használni aláírás-bélyegzőt?

  4. Bélyegző Expressz

    Kedves Padisah!

    A helyzet az, hogy egy bizonylatot – a közhiedelemmel ellentétben – nem a pecsét, hanem az aláírás hitelesít.

    Ezért jó, ha az eredeti. (De legalább is annak ismerik el.)

    A gyakorlatban nagyon sokan használnak számlák hitelesítésére aláírás bélyegzőt. Egyes számlákon – például azon, amit az internet szolgáltatóm ad – nincs aláírás, de még pecsét sem, ellenben rá van írva, hogy pecsét és aláírás nélkül is hiteles.

    Pénztárbizonylatok esetében – jogi háttér érintése nélkül – azért nem javaslom az aláírás bélyegzőt, mert a pénzkezelés során előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor jó tudni, ki volt az, aki a tranzakciót ténylegesen intézte. Ilyenkor megnyugtatóbb egy eredeti aláírás.

    Az aláírás bélyegzőt főleg a céges levelezés során tartom hasznosnak, illetve olyan iratokon, amelyeket elég, ha az aláíró hitelesnek ismer el.

  5. Padisah

    Köszönöm a témát kimerítő, részletes válaszát.

    Padisah

  6. Bélyegző Expressz

    Köszönöm a kérdést!
    Örömmel válaszoltam!

  7. Attila

    Tisztelt Horváth Úr!

    A következő kérdésre keresem a választ.

    Hagyományos indigós számlatömbben, használható-e az aláírás bélyegző?

    Valamint egy kölcsönadási szerződésen, amennyiben szerepel a név és alatta sk. ez esetben az megtámadhatatlan, hitelesség szempontjából?

    A segítségét előre is köszönöm!

    Üdvözlettel; Attila

    • Bélyegző Expressz

      Kedves Attila!

      Az aláírás bélyegző minden olyan esetben használható, ahol nincs szükség hiteles aláírásra. De nem hitelesítő eszköz! Vagyis jó karácsonyi üdvözlőlapokra, hogy ne kelljen körmölni, jó belső használatú körlevelekre (ahol e-mail helyett még papíron is küldenek ilyet), jó marketing célokra, és még számtalan más területen nagy hasznát lehet venni.

      De SOHA ne használja szerződésekhez – kölcsönadási szerződéshez meg főleg ne!

      Az aláírás bélyegző azért ideális, mert nem kell több százszor vagy több ezerszer leírnia a nevét. Ilyen tömeges műveletet nem is kell Önnek végezni, hanem rábízhatja egy munkatársára, például a titkárnőre. e szerződést soha ne hitelesítsen ilyennel. Egyrészt kockázatos, másrészt a szerződés megtámadható lesz. Hiszen nincs rajta aláírás.

  8. Attila

    Tisztelt Horváth Úr!

    Köszönöm a válaszát és a tájékoztatást!

    Üdv;

    Attila

  9. Timi

    Kedves Attila!

    Felmondáshoz használható e aláírás bélyegző?
    Köszönettel Timi

  10. Bélyegző Expressz

    Kedves Timi!

    Semmiképpen! Egy felmondás olyan hivatalos irat, amelyet eredeti aláírással kell hitelesíteni. Különben komoly jogvitáknak nézhet elébe. Semmiképpen nem ajánlom!

    Horváth Attila

  11. Zsolt

    Nagy érdeklődéssel olvasom a blogját. tetszik.
    kérdezném,hogy munkaszerződés hiteles e ha aláírás bélyegzővel van „aláírva”

    Tisztelettel.