Dombornyomó szárazbélyegző – mennyire biztonságos?

Szerző: | jan 25, 2008 | bélyegző, bélyegző hamisítás, dombornyomó, szárazbélyegző | 8 hozzászólás

DombornyomóAki a kilencvenes évek elején az ELTE padsorait koptattam, és még a Postabankhoz utalták az ösztöndíját, amit egy elegáns csekkfüzet segítségével vehetett át, az biztosan találkozott már dombornyomó bélyegzővel. Emlékszem, némi sorban állás és egy közepesen hosszadalmas ügyintézés után a postán egy ilyen szerkezettel hitelesítették a csekkfüzetnek azt a lapját, amelyre az összeget kellett írni.

Ön számos más területen is találkozhatott már a szárazbélyegzővel: ügyvédnél, gépjármű eredetiség-vizsgálatnál, garancialevélen, orvosi szakvéleményen, adóügyi dokumentumokon.

És egyre több cég használja a számlái hitelesítéséhez.

Vajon miért?

A dombornyomó valószínűleg azért népszerű, mert – bár hamisíthatatlan bélyegző nincs – nem könnyű másolni, és nem is minden bélyegzőkészítő tud ilyet gyártani.

(Itt most írtam egy bő két bekezdésnyi eszmefuttatást arról, hogy hagyományos bélyegző esetén milyen egyszerű dolga van egy hamisítónak, de gyorsan töröltem: senkit sem szeretnék olyan információhoz juttatni, amely alapján esetleg meggondolatlanságokra ragadtathatja magát.)

Bélyegzőt hamisítani egyszerű, jól hamisítani már nem az – szerencsére. De míg a hagyományos bélyegző hamisítása egy lenyomat szkennelésével kezdődik – ennyit még elárulok -, a szárazbélyegző már itt, az első lépés megtételekor komoly fejtörést okoz a hamisítónak.

Hiszen a dombornyomó festék nélkül, csak a papír domborításával jelöl. Ez a lenyomat aligha szkennelhető úgy, hogy azzal a későbbiekben bármit kezdeni lehessen. Azaz, gyakorlott hamisítóknak ez sem akadály – gondolja csak meg, hogy a bonyolult bankjegyeket is hamisítják, nem is rosszul -, de egy biztos: ezerszer nehezebb dolga van annak, aki szárazbélyegző lenyomatot szeretne hamisítani, mint annak, aki egy egyszínű bélyegző szöveglemezét szeretné reprodukálni. Profik ellen nincs védelem, de hátha Önt nem profik nézték ki maguknak, és inkább más bélyegzőjét fogják hamisítani, ha meglátják, hogy Ön dombornyomót használ.

Arról nem is beszélve, hogy ha a dombornyomó grafikájában egy apró biztonsági jelet is elrejtünk, amit a hamisító úgysem vesz észre, máris esélytelen. Mi lehet ilyen biztonsági jel? Például – egy egyszerűt mondok – az "i" betűn a pontot elcsúsztatjuk valamerre, vagy nem teli pontot készítünk, hanem üreset, esetleg az egyik betűt a normál betűtávolsághoz képest kicsit eltoljuk valamerre. Ezt a trükköt csak a készítő és a dombornyomó gazdája ismerheti. Nem valószínű, hogy a hamisító észreveszi, de ha igen, akkor sem fogja tudni pontosan kimérni, hogy hová kell esnie a biztonsági jelnek. Ha el is készíti a hamis dombornyomót, nem ér vele semmit. Az első vizsgálatnál kiderül, hogy nem ugyanaz a két lenyomat, így Önnek semmilyen kára nem származhat az így "hitelesített" hamis iratok miatt.

Míg egy hagyományos bélyegző lenyomatát akár egy néhány szézezer forintos géppel is el lehet készíteni – nem lesz örök darab, de egy alkalomra nagyon is megfelelhet a hamisítónak -, addig a szárazbélyegző kliséjének elkészítéséhez vagy vésnököt kell keresni, aki számítógép vezérelte géppel és kézzel (!) tudja elkészíteni a klisét, vagy – mint a Bélyegző Expressznél – lézergravírozó gépet kell használni.

(Mondjuk láttam már olyat, hogy valaki gipsszel, meg Epokittal kísérletezett, de abból nem lett bélyegző. Az illető nem hamisító volt, csak azt hitte, nem kell neki lézer, elég egy fotopolimerből kiöntött szöveglap, meg egy kis gipsz. Hát nem elég…)

Összefoglalva: a dombornyomó igen biztonságos megoldás.

Kinek éri meg dombornyomót rendelni?

Mivel nem olcsó, azoknak ajánlom,

– akiknek fokozott iratbiztonságra van szükségük,

– akik nagy értékű berendezésekhez állítanak ki garancialevelet,

– akik nagy értékű szerződéseket hitelesítenek,

– akik bármiért tartanak tőle, hogy az általuk hitelesített iratokat, számlákat hamisíthatják,

– illetve azoknak, akik valami nagyon egyedit szeretnének (például Ex-librisnek is kitűnő).

A dombornyomó használata nagyon költséghatékony. Mivel sosem fogy ki belőle a festék, így akár egy-két év alatt a drága szárazbélyegző olcsóbb lehet, mint a hagyományos önfestékező változat, amelyet azért festékezni kell (illetve festékpárnát kell cserélni benne).

Megrendelése egyszerű, ha csak szöveget szeretne elhelyezni rajta, és közepesen bonyolult, ha grafikát is kér. (Eddig mindegyiket el tudtuk készíteni, úgyhogy talán mégsem olyan bonyolult.)

Horváth Attila
Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.
Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között
www.belyegzoexpressz.hu

8 hozzászólás

  1. Demeter barát

    Érdeklődöm, hogy kb.mennyibe kerül egy ilyen bélyegző?
    Találok-e a honlapon erre vonatkozó árakat?

  2. bélyegző expressz

    Kedves Demeter barát!

    Köszönöm az érdeklődést! Elnézést, amiért csak nagyjából tudom megmondani a termék árát – mentségül annyit tudok felhozni, hogy most, amikor a bejegyzést olvasom, és ezt a választ írom, vasárnap este van.

    Nagyjából bruttó 19.700.- forint a kézi dombornyomó ára (ilyet lát a képen is). Ez már tartalmazza a kiszállítás árát is – függetlenül attól, hogy Ön Budapestről vagy az ország más pontjáról rendel, hiszen a megrendelés értéke meghaladja a 10 ezer forintot.

    Az asztali kivitel kb. 25.000.- forint – pontosabb információt holnap tudok írni, addig szíves elnézését kérem, hogy csak nagyjából tudom megadni az árat.

    Nagyságrendi tévedés nem lehet, kb. ezekkel az összegekkel érdemes számolni.

    Tudom, nem túl olcsó, de ha a biztonság és az elegancia egyszerre fontos, akkor ettől a bélyegzőtől mindkettőt megkapja.

    Érdeklődését megköszönve:

    Horváth Attila

  3. Demeter barát

    Kedves Horváth Attila!

    Várom a holnapi pontos válaszát.

    Azt is szeretném megtudni, hogy ha már meg van a nyomókészülékem, akkor abban tudom-e cserélni a lenyomatot és ez így külön utána mennyibe kerül?

    Ezzel a készülékkel csak köralakú dombornyomat készíthető?

  4. bélyegző expressz

    Kedves Demeter barát!

    Ha megvan a készüléke, akkor abban akkor cserélhető a klisé, ha az műanyagból készült (a fém klisé nem cserélhető). Házilag nem fogja tudni kicserélni a nyomóéapot, roncsolásmentesen nem is lehetséges eltávolítani, és az új klisé beragasztása is nagy precizitást igényel, ami házilag nem megoldható. A legcélszerűbb az volna, ha eljuttatná hozzánk a dombornyomót.

    Természetesen nem csak kör lenyomattal készülhet ilyen szárazbélyegző. Kétféle betéthez készülnek klisék kerek és szögletes. Ezen belül összesen három méret létezik: max. 41 mm átmérőjű kör (illetve e méreten belül bármilyen más méretű és alakú lenyomat elkészíthető), valamint 25×51 mm-es téglalap lenyomat (illetve minden olyan grafika, ami ebbe belefér). Kör alakú lenyomattal készítünk még 50 mm-es lenyomatméretű dombornyomót is.

    A kézi dombornyomó bruttó ára: 19.710.- forint.

    Az asztali szárazbélyegző bruttó ára 27.420.- forint (itt tévedtem tegnap este, elnézést kérek).

    Amennyiben csak klisére van szüksége: bruttó 7470.- forint. Ez az ár azonban nem tartalmazza a kiszállítás díját, mivel nettó 10.000.- forint alatt van.

    Kérem, amennyiben konkrét megrendelésről lenne szó, és a munkát a Bélyegző Expresszre bízza, szíveskedjék felhívni irodánkat a 06-1-411-12-12 számon. Kollégáim örömmel mondják el Önnek, mire van szükség ahhoz, hogy a bélyegzőt meg tudja rendelni. E-mailt pedig innen tud küldeni.

    Tisztelettel:
    Horváth Attila

  5. Demeter barát

    Kedves Horváth Attila!

    Nekünk fontos lenne, ha cserélhető lenne a bélyegző, ezért is figyeltem fel rá, hogy Ön megemlítette a műanyag bélyegzőt, amit mi magunk is cserélhetnénk.

    Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban.

    A műnyag bélyegzővel is lehet papíron szárazbélyegzést végezni? Vagyis, átnyomódik a papíron és domború lesz a lenyomat?

    A cserélhető műnyagbélyegző ára külön-külön ugyanannyiba kerülne mint a fémbélyegzőé ami házilag nem cserélhető?

  6. bélyegző expressz

    Kedves Demeter barát!

    Valószínűleg félreérthetően fogalmaztam: a dombornyomó bélyegző szerkezete minden esetben fém. Attól függően, hogy a klisét (a nyomólapot) vésnök készítette, vagy lézergravírozással készült, lehet fém (ezt vésnök készíti) vagy egy speciális műanyag (lézergravírozott klisé, amit mi is készítünk).

    A bélyegző váza minden esetben fém – mint az ábrán is látja. A klisé – azaz a nyomófelület – lehet fém vagy műanyag. Mi műanyagból gyártjuk – ennek a speciális anyagnak a neve delrin -, és természetesen kopásálló, és domborítja a papírt. (Ez a dolga, természetesen!)

    Mindkettőre igaz, hogy házilag nem lehetséges cserélni. A fém klisét azért nem, mert úgy van rögzítve a dombornyomó készülék villájához, hogy onnan a villa roncsolása nélkül nem lehet kivenni. A műanyag klisé kivehető, de ehhez is szerszám kell. Az összerakás sem képzelhető el házilag, mert a szárazbélyegző kliséjét nagyon pontosan kell illeszteni, különben egyáltalán nem fog működni. Ezért nem javasoljuk, hogy házilag cserélje, ugyanis egy rosszul felragasztott klisét már nem tud roncsolásmentesen eltávolítani, így ha igazítani kellene, a klisé tönkremegy, és Önnek újat kellene rendelni.

    Nem tudom, milyen dombornyomó készülékük van. Ha Trodat, akkor van áthidaló megoldás, de ez csak Trodat dombornyomókhoz kompatibilis. Ha egy készülékkel többféle lenyomatot is szeretne készíteni, akkor szüksége van egy komplett dombornyomóra, valamint egy másik készülék betétjére (ez az a fém villa, amelyre a klisét ragasztjuk), és az erre a betétre ragasztott klisére. A betét egy mozdulattal cserélhető.

    Egy klisé és a hozzá tartozó dombornyomó betét ára (figyelem, ez még nem egy komplett dombornyomó, csak egy fél!) bruttó 14.470.- forint. De – ismétlem – ez csak akkor működőképes megoldás, ha Önnek vagy már most Trodat dombornyomója van, vagy ilyet fog rendelni nálunk vagy máshol. A szárazbélyegző betétje ugyanis csak az adott típusú dombornyomó készülékbe illesztve működik helyesen. (Ahogy egy Mercedes kereke nem jó a Porsche kereke helyett.)

    Amennyiben további technikai jellegű kérdése lenne, javaslom, forduljon irodánkhoz. Itt is szívesen válaszolok Önnek, de ügyfélszolgálatunk azonnal választ ad minden felmerülő kérdésére.

    Tisztelettel:

    Horváth Attila

  7. Emil

    Szia Attila!

    Gondolom fogsz kapni értesítést a bejegyzésemről, ezért bátorkodtam ide írni.

    Nézegetem egy ideje a szárazbélyegzőket, mert szerintem is stílusos cégvezetésre utal egy szárazbélyegzővel ellátott szerződés, vagy nagyobb értékű számla.

    Nem is tudtam, hogy Te is forgalmazol ilyen terméket…! Akkor kezdtem gyanakodni, hogy nem ismerem a teljes termék repertoárod, amikor ajándékba kaptam tőled az egyik kampányom szinvonalának és eredményességének emelésének érdekében egy fanyelű bélyegzőt, amit ezúton is köszönök!

    Végigolvastam a bejegyzéseket látom, hogy lehet téglalap alakú lenyomatot is készíteni. A kérdésem, hogy hol találom a webshopban a szárazbélyegző opciót, mert szeretnék minden lehetőséget megtekinteni.

    Ezt a bélyegzőt nem fogom azonnal megrendelni, előtte egyeztetek a grafikusommal. Ugyanis ezt a fémházas Trodatot csak a nagyértékű szerződések hitelesítéséhez fogom használni, ezzel emelve a tiszteletét és a hangulatát az aláírás pillanatának. Örömmel látom, hogy Nálad is beszerezhetem, így amikor használni fogom, akkor egy rövid történetet is elmondok majd mellé azoknak, akik megérdemlik.

    Várom válaszod, baráti üdvözlettel:

    Emil

  8. Bélyegző Expressz

    Kedves Emil!

    Kösz az érdeklődést!
    Magyarázattal tartozom, hogy miért is nem látod a szárazbélyegző képét a webáruházban.

    Nos, az a helyzet, hogy a szárazbélyegzőt kizárólag vektoros ábrából – vagy szövegből – lehetséges elkészíteni. Az áruház viszont nem tudja szűrni – egyelőre – azt, hogy ilyen grafikát töltesz-e fel, ezért ezt nem lehet még automatizáltan megrendelni.

    Ki is kell találnom valamit, hogy könnyebbé tegyem a megrendelést.

    Amíg ezt automatizálni tudjuk, kérlek, jelezd e-mailben vagy telefonon, hogy mi a kívánságod. Mindent megoldunk!

    Egyébként Corel 12 (vagy régebbi) illetve ai (4-esig) formátumú fájlokból lehet dombornyomót készíteni.

    Szívesen egyeztetünk a grafikusoddal is – tán az a legegyszerűbb. Mondd el neki, mit szeretnél, és add meg az elérhetőségünket – 2 perc alatt elmondjuk, mi a teendő.

    Üdv:

    Attila