Munka elleni védelem – Most jól meg fogom ijeszteni

Szerző: | ápr 1, 2008 | bírság, munkavédelem | 2 hozzászólás

munkavedelmi_birsagAmikor a Malévnél repülőgép-műszerésznek tanultam, úgy neveztük a munkavédelmi oktatást, ahogy a címben is látja: munka elleni védelem. Mindenki utálta, csak az idő ment vele.

 

Pedig bizonyára mondanom sem kell, hogy egy légitársaság hangárában a halál ezer arca mered az emberre – így  aztán nálunk tényleg nem unatkoztak a munkavédelmisek.

A bélyegzőkészítő szakma ennél sokkal nyugodtabb. Ülünk egy irodában, duruzsol a bélyegzőkészítő gép, a grafikus ül a számítógép előtt – mi baj történhet?

És mi baj történhet az Ön irodájában?

A monitorból nem folyhat ki a kerozin, nincsenek több tonna tömegű tárgyak, amelyek rázuhanhatnak az emberre. Egy irodában gyakorlatilag nincs balesetveszély.

Nem is olyan rég én is így képzeltem, és a munkavédelmet nagyjából ennek megfelelő komolysággal kezeltem.

Aztán egy barátom bélyegzőt rendelt, és minden megváltozott.

Ezt a barátomat, Kling Pétert, az online világból ismerem, egy fórumról, és nagyon örültem, hogy személyesen is találkozhattam vele az irodámban. Tudtam róla, hogy munkavédelemmel foglalkozik, így ha már itt volt, megkérdeztem tőle, hogy melyik iparágat, melyik területet tartja a legveszélyesebbnek.

Arra számítottam, hogy a paksi atomerőművet mindenképpen megemlíti majd a felsorolásban, de a legnagyobb megdöbbenésemre azt mondta, hogy:

"Az olyan irodákat, mint a tiéd. A cégvezetőre nézve legalább is."

Na ne! Miért?

Roppant egyszerű. A legtöbb baleset úgynevezett háztartási baleset (elvágta, ráejtette, leesett, megbotlott stb.). Egy ipari környezetben veszélytudattal és – remélhetőleg – részletes munkavédelmi oktatást követően dolgoznak a munkatársak. Az irodák – főleg a kisvállalkozások irodái – semmilyen hangsúlyt nem fektetnek a munkavédelemre. Az ott dolgozók nem is számítanak arra, hogy baleset érheti őket.  A munkáltató pedig nem számít arra, hogy ez milyen következményekkel járhat.

Az egyetlen dolog, amit minden válallkozás megtesz, hogy feltétlen bízik abban, hogy őket nem látogatja meg a felügyelet.

Mindezzel semmi baj nincsen addig, amíg valaki le nem forrázza magát a kávénak feltett vízzel, ki nem ficamodik a bokája a lépcsőn, meg nem rázza az előbb említett kávéfőző, le nem esik az asztal tetejéről, amikor rááll, hogy megigazítsa a beakadt függönyt…

Szóval az a helyzet, hogy veszélyforrás itt is van, csak nem olyan feltűnő, mint egy klasszikus ipari környezetben. Nem folyik az ember mellett az 1600 fokos olvadt acél, mint a Lenin Kohászati Művekben, de megsérülni, betegállományba kerülni egy irodában sem lehetetlen.

Ha pedig baj van, akkor igen nagy baj van. Nem elég, hogy egy munkatárs balesetet szenved, de ha ez megtörtént, megjelennek a hatóságok, és sok-sok kellemetlenséget kell átélnünk. Ha a cégemnél nem volt munkavédelmi oktatás, kockázatértékelés, ha nem állok szerződésben foglalkozás-egészségügyi orvossal, ha nincs baleseti naplónk, ha nem volt érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat, akkor a cégem – kapaszkodik? – 10 millió forintig terjedő bírságot kaphat.

Ez elég sokkolóan hangzott, és rögtön meg kellett kérdeznem, hogy ha 10 millió a bírság maximuma, akkor ugye én biztos kevesebből is megúsznám, mivel nem 250 alkalmazottam van, és nem vörös higanyt szállítunk bevásárlószatyorban egy zsúfolt trolibuszon.

Nem nyugtatott meg a válasz, mert Péter ugyan elmondta, hogy a bírság 50 ezer forintnál kezdődik, és ahogy ott hirtelen összeszedte a nálam – akkor még – fellelhető hiányosságokat, azt mondta, hogy úgy nagyjából a bírság minimuma körül megúsznám a dolgot, de rögtön volt egy rossz híre is.

Éspedig az, hogy ez nem olyan, mint amikor autóval átlépjük a záróvonalat, kifizetjük a bírságot, és a dolgokra a feledés jótékony homálya borul. Itt ugyanis ellenőrzik, hogy pótoltuk-e a hiányosságokat, és ha nem, akkor újabb bírság következik, ekkor már emelt összeggel, mert visszaesők vagyunk.

Ráadásul már az első bakinál nyilvántartásba vesznek, és állítólag közel a perc, amikor azon cégek, akik rajta vannak egy ilyen listán, nem indulhatnak közbeszerzési pályázaton.

További nyalánkságok.

Tegyük fel, vannak hiányosságok, de megúszom, tehát nem jönnek hozzám a munkavédelmisek. De ha a kollégám feláll az asztalra, hogy megigazítsa a függönyt, és leesik, akkor szintén nagy bajban vagyok.

Mert a kollégám kórházba kerül, a balesetet jelentik a felügyeletnél, én pedig – ha vétkesnek találnak abban, hogy a dolgozót nem oktattam ki arról, hogy nem állunk az asztalra – fizethetem a kórházi számlát.

Ha a kollégám meg is rokkan – ezt egyébként sem kívánnám neki -, akkor a TB még a rokkantnyugdíj költségeit is a cégemre háríthatja. Na, ezek után őszintén szólíthatom őt drága kollégámnak.

Szerintem már Ön is rájött, hogy mire a beszélgetés végére értünk, konstatálnom kellett, hogy a találkozásunk nem azzal ért véget, hogy eladtam Péternek egy bélyegzőt (persze eladtam neki, ebben nem volt hiba), hanem ő adott el nekem egy komplett munkavédelmi csomagot.

Minderről addig nem akartam írni, amíg nem készültünk el mindennel, ugyanis addig a napig, amíg nem volt nálam minden dokumentáció – egyébként Péterék tényleg profik! -, érthető okokból nem akartam nagy dobra verni, hogy azért nem volt minden száz százalékos a cégemnél. Az embernek mindig vannak jóakarói, és ők is kiküldhetik az ellenőröket. Ha már költöttem rá, nem akartam, hogy előbb érkezzenek, mint mindent rendbetennénk.

Egyébként az összeg nem volt megrázó – nagyjából annyiba került, mint egy szolídabb bírság. Viszont nyugodtan alszom.

Nem szívesen költök értelmetlen dolgokra, de egyrészt ez nem az, másrészt úgyis kötelező. És amíg a dokumentáció készült, tanultam néhány hasznos dolgot.

Ne essen kétségbe, valószínű, hogy Ön sokkal körültekintőbben kezeli a munkavédelemmel kapcsolatos teendőket, mint én kezeltem a korábbiakban. Ha mégsem biztos ebben, akkor sem kell hanyatt-homlok rohannia Péterhez, nem kell azzal kezdenie, hogy költségekbe veri a cégét.

Ha bizonytalan, ha nem tudja, rendben találnák-e vállalkozását a munkavédelmi ellenőrök, Ön is megtudhatja, hogy kell-e költenie munkavédelemre, ha kitölt egy tesztet Péterék honlapján. A kiértékelés ingyenes és automatikus, senkit nem jelentenek sem be-, sem fel, szóval kockázat nélkül kipróbálhatja.

Ha a képre kattint, megnyílik Péter honlapja, azon belül is az ingyenes munkavédelmi felmérés űrlap. Tényleg 2 perc alatt ki tudja tölteni.

munkavedelmi_felmeres

Ja, és Péter nem rokonom, nem kapok százalékot stb.

Egész egyszerűen nagyon elégedett voltam a munkájával, és szívesen teszem fel a hasznos linkek közé.

Miért ajánlom Önnek is?

Hátha Önt – mint engem is – sokkolták a lehetséges következmények.

Amelyekre mostmár legyinthetek.

Ön nyugodtan alszik?

Horváth Attila

Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

2 hozzászólás

  1. mihu

    „Dolgozz keveset, nem ér baleset”

    „A munkához úgy kell hozzáállni, hogy más is hozzáférjen”

    Az utolsó 7 évemet tavaly októberig munkavédelmisként dolgoztam egy állami cégnél (a gyíkhúsosnál), hát mondjuk azért az kicsit más volt, mert civilek nem ellenőrizhetik a fegyveres erőket. Így hát amikor házon belül van ellenőrzés, azért az nem ugyanaz, legalábbis a szankciók enyhébbek.

    Viszont a munkavédelemhez való hozzáállás kb.olyan, mint civilben.
    Kicsit megértő is vagyok, hiszen sokan csak akkor megyünk fogorvoshoz, ha már kilyukadt a fogunk. És akkor tutira többet fizetünk.

  2. Bélyegző Expressz

    Igazad van, Mihu, ezzel a fogorvosos példával. Sőt, én fokoznám.

    Szerintem jobban hasonlít ehhez az a hozzáállás, hogy akkor megyünk fogorvoshoz, amikor már csak húzni lehet.