Az Agy – Ki vezeti a cégét? – 3. rész

Szerző: | okt 1, 2008 | cégalapítás, cégvezetés, életcél | 9 hozzászólás

agyHa a cégében csak egy lázálmoktól zavaros agyú — az a dolga, hogy ilyen legyen — Ravasz, kreatív ember lenne, a vállalkozása hamarabb menne tönkre, mint rátalálna az első igazi nagy ötletre, és arra, hogy azt hogyan is lehet kivitelezni.

Ezt a tapasztalatot én sem ingyen szereztem, és remélem, időben szólok Önnek.

A lángelmék mindent felgyújtanak maguk körül, ha nincs kontroll. Kell tehát valaki a Ravasz mellé.

Átlagos ember nem alkalmas arra, hogy a Ravasz terveit a megfelelő kontroll alatt tartsa — az átlagos emberek magát a Ravaszt akarnák gondnokság alá helyezni. Ez azonban ártana az ügynek, és nagyon rövid idő alatt ellehetetlenítené a közös munkát.

Ezért kell minden cégnek az Agy.

Az Agy nem a Ravasz fölött vagy alatt helyezkedik el a hierarchiában. A legfontosabb, hogy kettejük szerepe nem alá-, hanem mellérendelt. A Ravasz ontja magából a terveket, az Agy pedig vele együttműködve megvizsgálja, hogy ebből mit lehet megvalósítani. Megkeresi a hogyanokat. Nem az a dolga, hogy ellentmondjon, és nem is az, hogy bólogasson.

Az Agy szelektál.

Az Agyat az különbözteti meg az átlagembertől, hogy a lehetetlennek tűnő tervekre nem azt mondja, hogy nem lehet kivitelezni őket, hanem megnézi, hogy hogyan lehet kivitelezhetővé tenni azokat. És csak akkor mond nemet, ha egy új terv a vállalkozást nem közelebb vinné a céljaihoz, hanem távolítaná tőle.

Ha Ön idáig jutott az olvasásban, valószínűleg mélyebben is érdekli ez a téma. Ebben az esetben ez a két videó Önnek szól.

Az első 5 percben a Ravaszról beszélek:

A második 5 perc az Agyról szól:

Legközelebb a két füstölgő puskacsőről lesz szó, és elmesélek valamit a cégemről, amit mindig hitetlenkedve hallgatnak az emberek.

Horváth Attila

Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

 

9 hozzászólás

  1. Gál Kristóf (Google Analytics szakértő)

    Jó kis bejegyzéssorozat! 🙂

    Ha nem tévedek, akkor gyakorlatilag a már ismert szakember-menedzser-vállalkozó definíciót öltöztetted új köntösbe, kicsit a saját szád ízéhez igazítva, ugye?

  2. Bélyegző Expressz

    Igen, ez a klasszikus modell, ahogy én látom.

  3. Sikeresmama

    Jó a párhuzam Attila, és szerintem is hasznos a Miszü közönségének, és az olvasóidnak is mesélni a V-mítoszról, mert tényleg minden vállalkozónak el kellene olvasnia.

  4. Zsolt a teateraszról

    Jó volt hallani a modellt újra, egy kicsit más szemlélettel, egyéni tapasztalatokkal, látásmóddal fűszerezve. Különösen szeretem, ha valaki nem csak felmondja a leckét, hanem hozzás is tesz valamit. Megint volt egy két „aha élményem”:)

    köszönet érte.

    Zsolt

    ui.: a múltkor a kezembe akadt egy Trodat bélyegző és a Bélyegzőexpressz jutott eszembe…. Azt hiszem jó úton jársz:)

  5. Tomcat

    Most már kiváncsian várom ki is lesz a két puskacső:), ami ráadásul füstölög is:) (Vagy jobban illene többesszámot használni?:) )

  6. Vidi Rita

    Attila!
    Offolnék egy picit: azon az e-mail címen, amin az értesítő jön, Téged érhetlek el?
    Szeretnék írni Neked…
    Köszi!

  7. Bélyegző Expressz

    Igen, ha a blog kezdetűre gondolsz, akkor az az én benti gépemre érkezik. Legközelebb hétfőn látom, de mivel én látom az itt megadott e-mail címedet, elküldöm rá az itthoni e-mailemet.

    (És akkor most én is offoltam.)

  8. Hatchet Harry

    Ez tényleg frankó sorozat, most rendesen irigyellek a kerativitásodért