Számbélyegző vagy automata sorszámozó? Mi a különbség? Pályázatírók (is) figyeljenek!

Szerző: | nov 3, 2008 | automata sorszámozó, sorszámozó, sorszámozó bélyegző, számbélyegző | 5 hozzászólás

 

SorszámozásHa már hallotta a számbélyegző és az automata sorszámozó kifejezéseket, joggal kérdezheti: van egyáltalán különbség?

 

De még mennyire, hogy van — úgy a felhasználási területet, mint az árat illetően. Ebben a rövid ismertetőben gyorsan elmagyarázom, mi a különbség e két kategória között.

Nézzük, mi a számbélyegző, mi az automata sorszámozó, mi a különbség köztük, melyiket mire érdemes használni, és mire nem.

Egyáltalán kinek lehet szüksége számbélyegzőre, sorszámozóra?

Ha már került abba a helyzetbe, hogy hosszú számokat kellett sok példányban leírnia, és ezt nem lehetett szoftveresen elvégezni, akkor ez a cikk Önnek szól. Alapvetően kétféle problémával szembesülhetett: vagy ugyanazt a számot kellett sokszor leírnia, vagy sorszámoznia kellett. Mindkét esetben van kényelmes megoldás.

Kezdem az egyszerűbb esettel, amikor csak az a probléma, hogy van egy szám, amit sokszor fel kell tüntetni valahol, és Ön nem akar ínhüvelygyulladást kapni. Ebben az esetben — főleg, ha gyakran kell ilyen problémát megoldania — érdemes egy számbélyegzőt rendelnie.

A számbélyegzőn beállíthatja, melyik az a számsor, amelyről lenyomatot szeretne készíteni, és már kezdheti is a munkát.
FIGYELEM!!! A számbélyegző nem alkalmas arra, hogy magától váltsa a sorszámokat. Ha Önnek nem csupán egyetlen számsort kell sokszor lebélyegeznie, akkor az alábbiakat kell mérlegelnie.

Számbélyegző1. Ha nem folyamatosan növekvő számsorozatot kell bélyegeznie, és egy-egy számsort sokszor kell feltüntetnie, használjon számbélyegzőt. Erre a feladatra ideális választás a Trodat Professional Line sorozat számbélyegzőinek bármelyike. Ha csak néhány különböző számsort kell variálnia, ne rendeljen automata sorszámozót, hanem állítsa be először az egyik számsort, bélyegezze le az összes példányt, majd állítsa át a számokat, és folytassa a munkát a következő sorozattal.
Ha 6 karakternél nem hosszabb lenyomatra van szüksége, lépjen be webáruházunkba, és válassza a Professional Line 5546 számbélyegzőt. Ha 7 vagy 8 számkaraktert kell bélyegeznie, a Professional Line 5558 típust ajánlom, ha 9-10 karakterre van szüksége, válassza a Professional Line 55510 típust.

Sorszámozó bélyegző Trodat 57562. Ha sorszámozni szeretne, vagyis arra van szüksége, hogy egy tetszőleges számtól indulva minden leütéskor eggyel nagyobb számra ugorjon a bélyegző számlálója, akkor válassza a Trodat 5756 típusú sorszámozó bélyegzőt webáruházunkban. Ennek a sorszámozó bélyegzőnek különlegessége, hogy nem csak azt lehet beállítani rajta, hogy 1, 2, 3, 4, 5 vagy 6 karakterű számot szeretne nyomtatni, nem csupán az az előnye, hogy szabadon beállíthatja, honnan kezdje a bélyegző a számozást — bármelyik számtól indulhat a sorszámozás, nem kell a nullával vagy az egyessel kezdenie —, de azt is beállíthatja, hogy hány leütés után váltson a készülék a következő sorszámra. Vagyis, ha Önnek egyszerre két vagy több iratot kell folyamatos sorszámozással ellátnia, ez a bélyegző erre a problémára is remek megoldást nyújt. Előnye, hogy egy adott sorszám fixálható is rajta, vagyis ugyanarra is tudja használni, mint egy számbélyegzőt — de bármikor visszaválthat a folyamatos sorszámozásra.

Kinek lehet hasznos ez a bélyegző?

Mindenekelőtt szoknak, akik sok dokumentumot sorszámoznak, olyan lapokat, amelyeket valamiért nem lehet számítógéppel számozni. Hadd emeljek ki egy speciális felhasználási területet, ahol szinte biztos szüksége lesz egy ilyen sorszámozó bélyegzőre.

Ha már indult pályázaton, biztosan nem egyszer tapasztalta, hogy egyes pályázati dokumentációkat csak nagyon szigorú formai szabályok betartása mellett lehet beadni. Ha az Ön anyaga nem felel meg ezeknek a szabályoknak, vagy azonnal kizárják, vagy — ez még az előbbinél is jobban szokott fájni — megnyeri a pályázatot, mert az Öné volt a legjobb ajánlat, és a vesztes megtámadja a beszerzést egy formai hibára hivatkozva.

Ebben az írásban nem fogom tudni minden formai buktató ellen felvértezni, de az egyik leggyakrabban vitatott problémát segítek örökre elkerülni.

A pályázati anyagokat a legtöbbször oldalszámmal kell ellátni. Remek! Erre való a Word vagy az Open Office oldalszámozás funkciója, és a problémát már ki is pipáltuk — gondolná. De ez sajnos nincs mindig így. Az oldalszámozás a beadott dokumentáció minden lapjára kötelező érvényű szokott lenni, márpedig gyakran előfordul, hogy a dokumentáció Ön által megírt lapjai közé be kell fűzni egy-egy igazolást (banki és/vagy APEH igazolásokat), aláírási címpéldányt, engedélyeket. Számtalan pályázati anyagnál fordul elő, hogy ezeket a dokumentumokat nem a pályázati dokumentáció mellé vagy után kell csatolni, hanem a jó vastag anyag lapjai közé kell befűzni, előre megadott helyre. Az ilyen pályázati anyagok összefűzése általában ugyanannyi ideig tart, mint a megírásuk, mert az ember ezerszer is átnézi, hogy mindent jó helyre rendezett-e, és nem fogják-e kizárni formai hiba miatt.

Ebben az esetben azonban vagy lemond arról, hogy ezeket a lapokat sorszámozza, vagy nem működik az egységes gépi számozás. Mindkét döntés kockázatos lehet — ez persze függ a pályázat kiírójától és a versenytársak vérmérsékletétől is.

Ilyenkor szokott segíteni egy automata sorszámozó. Önnek nem kell mást tennie, csak gondosan a megfelelő sorrendbe kell rendeznie a lapokat, majd amikor már biztos benne, hogy minden a helyén van, végig kell szaladnia a lapokon az automata sorszámozóval. Az ára egyébként tört része egy pályázati dokumentáció árának, de akkor is megéri megvenni, ha ingyenes pályázati anyaghoz használja — ha megnyeri a pályázatot, ez a költsége hamar megtérül.

Az automata sorszámozó elengedhetetlen kelléke azoknak a cégeknek, amelyek nagy irattárat tartanak, jegyzőkönyveket vezetnek sok melléklettel, tervrajzokat sorszámoznak.

Még egy érv a bélyegző mellett: mivel mind a Professional Line számbélyegző, mind a sorszámozó strapabíró fém házzal készül, sőt, a sorszámozónak még a számkerekei is fémből vannak, önvédelmi fegyvernek sem utolsó.

Egy korábbi Bélyegzőnyúzda videóban egy Professional Line fémházas bélyegzővel vertem be egy szöget a falba. Igaz, az szövegbélyegző volt, de a szerkezet ugyanaz. Az örök garancia mindkét termékre érvényes — bár szögbeverésre nem vonatkozik.

Horváth Attila

Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

5 hozzászólás

  1. Viktor

    Vonalkódosban van ilyen???
    Nem akarsz egyet legyártani, tesztelési céllal???

    Bár ott van CRC és asszem?

  2. Bélyegző Expressz

    A vonalkódtechnika egy másik iparág. Nem tudunk versenyezni velük.

  3. Viktor

    Azért nem volna semmi egy sorszámváltós vonalkód bélyegző.
    CODE39 esetén pl nincs kötelező cheksum, bár lehet, abból tudsz csinálni egyet. 🙂

    már csak arra is simán kíváncsi volnék, hogy vajon leolvassa-e a pecsétet egy jó vonalkód olvasó.

    szóval meg lehet csinálni, és akkor elindulhatsz a tudományos blog vonalon is. 🙂

  4. Szekeres Júlia

    Még egy ötlet: mindenki minden hónapban átad egy nagy kupac számlát a könyvelőjének. Mi ezeket mindig lebélyegezzük Trodat sorszámbélyegzővel, és az átadást aláírjuk. Még soha nem volt vitánk arról, hogy kinek a hibájából kell bírságot fizetnünk, mert még nem fizettünk bírságot! Biztos vagyok benne, hogy a jó működés alapja a jó rendszer – aminek része a sorszámozó is 🙂