Bélyegző logóval – Mire ügyeljen a bélyegző megrendelésekor? – Csapdák és megoldások

Szerző: | nov 17, 2008 | bélyegző, bélyegző logóval, bélyegzőrendelés | 3 hozzászólás

Logo a bélyegzőnBélyegzőt rendelni egyszerű, de mint az élet minden területén, itt is lehet hibázni. Ez a cikk — és az ezzel kezdődő kis sorozat — abban fog segíteni Önnek, hogy könnyű dolga legyen, ha bélyegzőt szeretne rendelni, és egész biztosan azt kapja, amit kapni szeretne.

Megkérdeztem a kollégáimat, melyik bélyegzőfélék megrendelésével kapcsolatban merülnek fel a leggyakrabban vevői kérdések. Egyértelműen azt mondták, hogy azokról a bélyegzőkről érdemes beszélnem, amelyek grafikát is tartalmaznak. Megfogadom a tanácsukat, ezért a sorozat első része ezekről fog szólni.

Összeszedtem minden gyakori problémát — ha az Öné véletlenül nem lenne köztük, bátran kérdezzen itt vagy elérhetőségeinken.

Nézzük tehát, mire ügyeljen, ha a bélyegzőre logót, ábrát is szeretne tenni!

Először is el kell döntenie, mekkora bélyegzőlenyomatot szeretne. Ezt praktikusan két alapvető szempont határozhatja meg. Az egyik, hogy mennyi hely van a papíron, ahová pecsételni szeretne, a másik, hogy mekkora bélyegzőt szeretne használni. Hiába van Önnek hatalmas helye például egy számlapapíron, ha nem szeretne féltégla méretű bélyegzőt látni az íróasztalán, meg kell gondolnia, hogyan helyezi el az ábrát a pecsét lenyomatán.

A Bélyegző Expressz webáruházában könnyű dolga lesz, mert fel tudja tölteni saját grafikáit, szabadon mozgathatja azokat a lenyomatterven, mintát küldhet magának e-mailen, így nyomtatásban is megnézheti, hogy mutat a lenyomatterv.

Logo kicsibenHa szerencséje van, akkor az Ön céglogója kis méretben is szépen mutat. Ha erre nem gondolt annak idején, akkor nehezebb dolga lesz, de semmi sem megoldhatatlan. Az előrelátóbb cégek már a megalakulásukkor és az arculattervük elkészítése során ügyeltek arra, hogy olyan cégemblémát tervezzenek, amely jól mutat akár egy nemzetközi kiállítás nagy standja előtt lobogó zászlón, akár egy pici reklámtollon is.

Ha jól meggondolom, ez nem is olyan könnyű feladat. Ha ez mind együtt nem lehetséges, akkor Önnek már a céglogó kiválasztásakor azt a verziót érdemes választania, amelyik azon a médiumon mutat a legelőnyösebben, amelyiken cége a legtöbbször megjelenik a célcsoportja előtt. Lehet, hogy ezzel már eleve olyan képarányok mellett kell döntenie, amelyek megnehezítik azt, hogy a cége logója praktikusan elhelyezhető legyen egy bélyegzőn. Majd kiderül, hogy szépen be lehet-e szerkeszteni ezt a logót egy bélyegzőbe, vagy jobban jár, ha csak szöveges bélyegzőt rendel.

Ha az Ön céglogója kisebb méretben egyáltalán nem mutat jól, ne akarja ráerőltetni a bélyegzőre. Nem érne vele semmit. Ha ilyen logója van, érje be egy szöveges cégbélyegzővel.

Akkor se rendeljen bélyegzőt logóval, ha nem áll a rendelkezésére kifogástalan minőségű grafika, vagyis olyan fekete-fehér (haladók kedvéért: 1 bites) ábra, amely körülbelül egy cigarettásdoboz méretben kinyomtatva is jól mutat, és éles, tiszta kontúrjai vannak.

Ha Önnek van ilyen grafikája, akkor lesz szép logós bélyegzője, ha nincs, akkor le fogjuk beszélni róla.

Hogyan válasszon bélyegzőt a logóhoz?

Hadd adjak Önnek néhány támpontot.

  1. Először döntse el, mennyi szöveget szeretne írni a bélyegzőre.
  2. Utána nézze meg, melyik bélyegzőn férne el a szöveg szépen, arányosan, ha nem akarna mellé/fölé/alá logót tenni. Könnyű dolga lesz, mert a bélyegzők adatsorai nagyjából hasonló hosszúságúak, de ha nem, akkor is könnyen lehet őket rendezni. Így, ha tudja, hány sor szöveget szeretne, csak nézze meg, melyik bélyegzőhöz ajánlunk annyi sort, mint amennyit Ön gondolt. A leggyakrabban használt típusok neve mellett mindig megtalálja, hány sor fér el rajtuk. Nézze meg, és jegyezze meg, hogy ennek a bélyegzőnek mekkora a maximális lenyomatmérete. (Például a Trodat 4912-es bélyegzőé 47×18 milliméter.) Erre az adatra később szüksége lesz.
  3. Egyértelmű, hogy logóval együtt már az előbb kiválasztottnál nagyobb bélyegzőre lesz szüksége. Miután megtalálta, melyik bélyegzőre férne el a szöveg logó nélkül, döntse el, hogy az Ön céglogóját a sorok elé vagy alá, esetleg fölé szeretné elhelyezni. Ha nem tud anélkül dönteni, hogy kipróbálná, semmi baj: a webáruházban addig próbálkozhat a szerkesztgetéssel, ameddig csak kedve tartja. Kipróbálhat minden bélyegzőt, megnézheti, melyiken hogy is mutat az embléma.
  4. Ha a logót a bélyegző szövege elé szeretné tenni, válasszon annyival szélesebb bélyegzőt, mint amennyivel szélesebb lesz a szöveg, ha egy jól látható méretben eléteszi a logót. Ne feledje, a logó és a szöveg között esztétikai okokból érdemes kb. 2 milliméter szünetet hagynia.
  5. Ha a logót a szöveg fölé vagy alá szeretné elhelyezni, válasszon egy olyan bélyegzőt, amelyen több a hely függőleges irányban.

Ha tehettem volna, már a cége megalakulásakor szóltam volna Önnek, hogy olyan logót terveztessen a vállalkozásának, amely azon túl, hogy jól kifejezi azt, hogy a cége mivel foglalkozik, legyen könnyen megjegyezhető, felismerhető, mutasson jól mindazokon a felületeken, amelyeken Ön reklámozni szeretne — adott esetben akár a bélyegzőjén is. Ha pedig a logó mellé szöveget is fel szeretne tüntetni, már a logó megtervezésekor érdemes gondolnia arra, hogy a keskeny, magas logók mellett a hosszú szöveg vagy a nagy betűkkel írott szöveg néz ki szépen, a lapos, széles logók alá nagyjából a logó szélességével megegyező szöveg mutat jól. A négyzetes logókkal könnyebb dolga van, azokat többféle formájú felületen is könnyebb ízlésesen elhelyezni, csak arra kell ügyelnie, hogy a logó elég nagyban látszódjon ahhoz, hogy felismerjék, és még jusson hely a megfelelően olvasható betűméretű szövegnek is.

Jól teszi, ha a logó tervezésével profikat bíz meg, olyanokat, akik tanultak tipográfiát. Ami pénzt náluk költ el, többbszörösen megtérül majd akkor, amikor egy cégarculatos felületet egyszerűbben tud megrendelni, ráadásul azon a logó biztosan jól is fog mutatni, és könnyebben is éri majd el vele a célját — jobban megragadja majd a célcsoportja figyelmét.

Ha profiktól rendel arculattervet, mindig kérje el a grafikai tervező cégtől a megtervezett logót különféle kiterjesztésű és felbontású fájlokban. Egészen más fájlokból dolgozik egy újság szerkesztője, ahol Ön esetleg hirdetni fog, mint egy szitázó, egy szórólap nyomda vagy egy bélyegzőkészítő. Sokan szeretnének névjegyről szkennelt, rossz felbontású vagy internetről letöltött néhány kilobájtos ábra alapján bélyegzőt rendelni. Sajnos az ilyen grafikák a legritkább esetben elég jó minőségűek, és ilyenkor csak nagyon drága munkával lehet szép bélyegzőlenyomatot kapni.

A bélyegzőkészítő se nem arculattervező, se nem reklámgrafikus, illetve ha mégis ilyen munkát kérnek tőle, a bélyegző árán felül el fogja kérni az arculattervező vagy a reklámgrafikus bérét is, mert az ilyen munka elég időrabló. Ha Önnek már van nyomdakész grafikája, azzal tudunk segíteni — és tekintélyes költségektől megkímélni Önt —, hogy a webáruházunkban külön reklámgrafikus megbízása nélkül meg tudja tervezni a bélyegzőjét, és Ön azt fogja látni, ami valójában a bélyegző szöveglemezére kerül majd.

Elég, ha feltölti az ábrát a webáruházba, és máris megnézheti, hogyan mutat jól a logó. Balra érdemes-e rendeznie vagy jobbra, milyen betűméretet érdemes választania hozzá, hogyan lesz szép. Azt is célszerű ellenőriznie, hogy a grafikának minden részlete látszódni fog-e. Küldjön magának korrektúrát — csak egy gombnyomás!

Figyeljen arra, hogy a logó elég nagy legyen a bélyegzőn ahhoz, hogy fel lehessen ismerni. Ha annyira apró, hogy csak egy foltnak látszik, vagy rendeljen nagyobb bélyegzőt, vagy csak szövegbélyegzőt rendeljen, és mondjon le a logóról.

Még néhány apró, de fontos részlet.

A 0,1 milliméternél kisebb vonalvastagságú grafika nem fog szépen látszódni a bélyegző lenyomatán. Ez a probléma egyébként a bélyegzők 95%-ánál egyáltalán nem jelentkezik, hiszen gondoljon csak bele, egy finomabb Rotring ceruza 0,3 mm-es vonalvastagsággal rajzol, és már ez is ennek a minimum értéknek a háromszorosa.

Inverz nyomatFontos azonban, ha inverz lenyomatú bélyegzőt rendel — magyarul nem az ábra nyomja a színt a fehér felületen, hanem a bélyegző homogén színes felületet nyom, amelyen belül fehérben kell megjelennie az ábrának —, hogy a legvékonyabb invertált vonal legalább 0,3 milliméter vastag legyen. Ha ez a vonalvastagság ennél kisebb, a festék megül a vékony vonal mentén, és nem rajzolódik ki a kívánt nyomat.

Szürkeárnyalatos ábrák (nem 1 bites képek), tehát olyan alakzatok, amelyek a fekete és fehér (vagy természetesen a festékpárna színétől függően piros-fehér, kék-fehér stb.) színeken kívül ezek közötti átmeneteket is tartalmaznak, a legritkább esetben adnak szép nyomatot a bélyegzőn. Ha Önnek ilyen, úgynevezett szürkeárnyalatos grafikája van, először alakítsa át fekete-fehér képpé, és nézze meg, hogy akkor is tetszik-e Önnek az, amit lát. Ha igen, akkor a bélyegzőn is szépen fog mutatni az ábra, ha nem, akkor nem érdemes ezt a logót a bélyegzőre tennie.

Horváth Attila

Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

3 hozzászólás

  1. Nagy Barna (Emc)

    Hiánypótló az írásod Attila, és külön köszönöm, hogy ilyen korrekten leírtad a témához kapcsolódóan az arculattervezésre vonatkozó részt is. Nem születnek a cégvezetők arculattervezőnek, ezért különösen hasznos, ha megfelelő információkat kapnak a helyes döntés meghozatalához.

    Sokan vágnak bele saját maguk céglogójuk megrajzolásába, vagy bízzák egy közeli ismerősre. Önmagában ezzel nem is lenne baj, a probléma igazából akkor jelentkezik, ha ezt a logót tollra illetve óriás molinóra is szeretnék elhelyezni, és kiderül hogy ilyen méretváltozásokkal már nem igazán mutat jól. Gyakran előfordul, hogy ezek kézzel rajzolt ábrák vagy photoshopban összehozott képek – amiből sem egy nyomda, sem a dekoratőrök, sem ugye a bélyegzőkészítők nem tudnak értékelhető minőséget kihozni.

    Ilyenkor nehéz helyzetben vannak, hiszen vagy visszautasítják a munkát, vagy megcsinálják és kapják a reklamációt (hiszen – ahogy jelezték is előre – nem lesz jó minőségű) vagy sok munkával egy szakember megpróbálja átalakítani nekik a kapott anyagot.

    Ha profi tervezőkre bízza az ember, azoknak nyilvánvalóan külön figyelmeztetés nélkül ismernie kell ezeket a szempontokat. De egyrészt meg kell találni a szakembereket. Másrészt több pénzbe is kerül. De ha utánajárunk, akkor kiderül, hogy minimális összegről van szó egy cég működésének költségeihez képest, és ezt is úgy érdemes számolni, hogy mennyit veszít a cég ha nincs vagy csúnya az arculata?

    Egy ügyfelem mesélte nemrég, hogy építőipari kivitelezőt keresett családi házához. Kapott az ismerősöktől néhány névjegyet, mégsem hívta fel egyik szakembert sem, inkább interneten keresett másokat. Ennek oka az volt, hogy olyan bántóan „gagyi” hatású logókat látott a névjegyeken, ami alapján azt mondta, „Ha a saját cégüket ennyire veszik komolyan, akkor mit művelhetnek az én lakásommal, ami nem is az övék…”

  2. Viko

    Kedves Attila!

    Tetszett amit leírtál, viszont -véleményem szerint- nem teljes 🙂
    Itt említhetted volna meg a szines bélyegzőket is, amik nem csak 1 bitesek 🙂
    Persze lehetek gonosz is 🙂 lehet, hogy nálad nem lehet ilyeneket kivitelezni, ezért meg sem említed.
    További sok sikert kívánok 🙂
    Mielőtt valaki azt hinné, hogy valóban gonosz vagyok: Attilánál fogom a bélyegzőimet elkészíttetni, már ha elvállalja 🙂 [fémbélyegző?)

  3. Bélyegző Expressz

    Kedves Viko!

    A többszínű bélyegzők is 1 bitesek, vagyis azok sem szürkeárnyalatos, hanem 1 bites fájlokból állnak. Annyi a különbség, hogy a lézerrel vágott párna különböző területeit különböző színű festékkel töltjük fel. Vagyis a lenyomat már nem 1 bites, de a fájl igen.

    Egyébként természetesen rendelhetsz nálunk ilyen bélyegzőt. Nézz csak be a webáruházba, és meglátod!

    Üdv:

    Horváth Attila