Használjon-e bélyegzőt az aláírási címpéldányon?

Szerző: | jan 30, 2009 | aláírás bélyegző, aláírási címpéldány, bélyegző | 2 hozzászólás

alairasi_cimpeldany1Számtalan alkalommal elmondtam, és nem győzöm elégszer hangsúlyozni: a bélyegző nem kötelező. (Bár praktikus.)

Ha most vagy a közeljövőben alapít céget, esetleg más okból kifolyólag aláírási címpéldányt kell készítenie, hadd adjak néhány praktikus tanácsot. Legelőször is azt, hogy ne engedje bonyolítani az életét.

Az aláírási címpéldány közjegyző által hitelesített okirat, és nagyon kötött formai követelményeknek kell megfelelnie. Önnek akkor lehet szüksége rá, ha

  • céget alapít (az aláírási címpéldány a társasági szerződés kötelező melléklete)
     
  • a cége hitelt vesz fel
     
  • a vállalkozása pályázik
     
  • tenderen indul. 

Az aláírási címpéldányom Ön — illetve a vállalkozás minden cégképviseletre, aláírásra jogosult tagja — arról nyilatkozik, hogy a céget miként jegyzi. Ha az aláírási címpéldányon az aláírásán kívül bélyegzőlenyomatot is feltüntet — ez lehetséges, de nem kötelező —, akkor ez egyben azt is jelenti, hogy minden, az Ön vállalkozása által kiadott irat csak akkor érvényes, ha azon szerepel az Ön aláírása és a bélyegző lenyomata is.

Mi szól amellett, hogy bélyegzőt is használjon az aláírási címpéldányon?

  • Nagyobb védelmet nyújt a hamisítók ellen. Akkor praktikus, ha Önnek könnyen utánozható aláírása van, és olyan bélyegzője, amelynek nehéz utánozni a lenyomatát.
     
  • Akkor használjon bélyegző lenyomatot is az aláírási címpéldányon, ha korábban úgy tapasztalta, hogy a hivatalok, ahová időnként járni kénytelen, szeretnek ragaszkodni a pecsétes iratokhoz (amihez egyébként nincs joguk, csak egyszer volt rá 40 évük, hogy ezt megszokják, de még nem telt el újabb 40, hogy elfelejtsék).

Mi szól az ellen, hogy az aláírási címpéldányon bélyegző lenyomatot is szerepeltessen? Egy sor érv!

  • Ha a cégbélyegző is szerepel az aláírási címpéldányon, akkor nincs mese, az Ön által kiadott céges iratok kizárólag akkor érvényesek — vagyis minden más esetben érvénytelenek! —, ha Ön le is pecsételte azokat. Ha ezt elmulasztja, akkor érvénytelen az Ön által kiadott számla, érvénytelen az Ön által aláírt szerződés (de legalább is könnyebben hátrál ki belőle a másik szerződött fél, ha netán valamiért vissza akar lépni).
     
  • Valahányszor hivatalos ügyet akar intézni, kéznél kell hogy legyen a bélyegzője, különben mehet még egyszer. (Ha mégis ebben a cipőben járna, javaslom, tartson magánál zsebbélyegzőt.)
     
  • Ha elhagyja a bélyegzőt, kezdhet idegeskedni. Igaz, egyébként sem tanácsos elhagyni a cégbélyegzőt, de ilyen esetben főleg nem túl szerencsés. Nyilvánvaló, hogy nem tudnak az Ön nevében érvényes szerződést kötni, de olyat igen, amiből csak hosszas bizonyítási eljárások után tud majd kikeveredni, ráadásul valószínűleg onnan tudja meg, hogy valaki visszaélt a bélyegzőjével, hogy egyszer csak történik valami botrányosan váratlan dolog a cége körül. Például valaki pénzt követel Öntől egy Ön számára ismeretlen szerződés alapján, amit nem Önnel kötött, hanem mással, de azt hitte, az illető Önt képviseli. Könnyebb az aláírására vigyázni, mint a bélyegzőjére. (Persze nem akarom lebeszélni arról, hogy nálunk vásároljon…)

Természetesen a bélyegzőre minden körülmények között vigyázni kell. Ez azért nem olyan lehetetlen feladat. Úgyhogy ne ijedjen meg a fenti, kissé szélsőséges példától. De az biztos, hogy a legpraktikusabb, ha az aláírási címpéldányon csak az aláírása szerepel. Ugyanolyan hivatalos lesz, mint bélyegzővel, csak nem kell mindenhová úgy mennie, hogy kéznél legyen a bélyegzője. (Persze a zsebbélyegző mindenre megoldást nyújt…)

Horváth Attila

Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

2 hozzászólás

  1. Neutric

    Szia Attila!
    „Ön által kiadott céges iratok kizárólag akkor érvényesek — vagyis minden más esetben érvénytelenek! —, ha Ön le is pecsételte azokat”
    Miután google-ban az első találat a „pecsét” szóra az, hogy „mások pecsétet gyártanak”, azt hiszem, nem kell magyaráznom a bélyegző és a pecsét közti különbséget. 🙂

    • Bélyegző Expressz

      Szia, Neutric!

      Az pont az én oldalamra vezető találat. 🙂 És nem véletlen, hogy akkor használom a pecsétes irat fogalmát, amikor valami túl hivatalos (értsd: aktakukac) jelenséget próbálok szemléltetni.
      A pecsétről nekem a fanyeles stempli jut az eszembe, a „pecsétes papír” fogalmáról pedig az, hogy „Dokument, bitte”.