A bélyegző akciónak vége — További tippek környezettudatos irodáknak

Szerző: | júl 1, 2009 | bélyegző, ecoprinty, környezetbarát bélyegző, környezetbarát iroda | 3 hozzászólás

4912_ecoprintyAz EcoPrinty akciónak vége. Köszönöm mindazoknak, akik ezt a bélyegzőt választották, hogy mostantól ők is hirdetik, hogy vigyázni kell a helyre, ahol élünk. Hiszem, hogy akinek ilyen bélyegző van az asztalán, valahányszor lenyomja egy hivatalos papírra, és meglátja a bélyegzőházon az EcoPrinty logót, eszébe jut, hogy ma sem szabad standby módban otthagyni a számítógépet, a monitort, hogy nem kell kidobni a hibásan nyomtatott papírt, mert a másik oldalára még lehet üzenetet írni, jegyzetelni — mi például a rontott papírok túloldalára készítjük a bélyegzők próbanyomatait. Szóval egy EcoPrinty az asztalon ébren tartja a lelkiismeretet.

És bár mostantól nem olcsóbb, mint a vele azonos lenyomatméretű többi bélyegző (ugyanannyi az ára), hadd bátorítsam arra, hogy ha Önnek is fontos a környezet védelme, fejezze ki ezt azzal, hogy ha majd egyszer bélyegzőt kell rendelnie, válassza az EcoPrinty-t.

Addig is egy további ötlet, amellyel vigyázhat a környezetére, takarékoskodhat az energiával.

Ne menjen dolgozni!

Meredek ötlet, igaz? Nem is olyan nagyon, mint elsőre gondolná! Nem azt mondtam, hogy ne dolgozzon, hanem azt, hogy ne menjen be az irodába. Ne üljön autóba, ne pazarolja az idejét utazásra, ne fogyasszon benzint — ha busszal megy, akkor is a környezetet szennyezi —, hanem ha csak teheti, dolgozzon otthonról. Egy laptop eleve sokkal kevesebbet fogyaszt, mint egy hagyományos számítógép, és a szellemi munka oroszlánrésze — az irodákban túlnyomó részt ilyen munka folyik — nincs helyhez kötve.

Kipróbáltam, kiválóan működik

Én is csak hetente egyszer járok be az irodába. Ez azt jelenti, hogy az utazásommal járó költségek négyötödét, ezzel együtt az ezzel járó benzingőz négyötödét is megspórolom mind magamnak, mind a környezetemnek. Az időről nem is beszélve. Némi szervezőmunkával az ember — ha nem is mindenki, de középvezető beosztástól fölfelé szerintem a többség gyakran vagy a legtöbbször ezt meg tudná tenni — távirányíthatóvá tudja tenni az emberi beavatkozást igénylő folyamatokat, egy sereg másik folyamatot pedig automatizálni tud. A kreatív munka pedig sokkal jobban megy otthonról, hiszen a szabadság érzete megsarkantyúzza a gondolatot. Miért járna be akkor az irodába?

Á, ez nekem úgysem sikerülhet…

Tudom, az ötlet első hallásra elképesztően hangzik. De tavaly nyáron, amikor erről többször is hallottam és olvastam, úgy döntöttem, kipróbálom, és közel egy éve így dolgozom. Egyelőre csak nyertem az ötlettel. Miért ne próbálná ki Ön is?

Az első hetekben persze furcsa volt. Kezdetben van egy kis lelkiismeret-furdalása az embernek, hogy mások épp most ülnek a dugóban, amikor én egy kávé mellett a hirdetéseimet monitorozom, aztán délután, amikor a többiek hazafelé araszolnak, én már a a szabad időmet töltöm. Eleinte az ember azt érzi, hogy így nem vállal elég szolidaritást a többiekkel. Hogy ő tulajdonképpen lóg. Pedig nem — hiszen dolgozom, a munkám készen van! Időbe kerül, míg rájön az ember, hogy ezzel senkit nem rövidít meg, csak földrajzilag van máshol, és ha hatékonyabban dolgozik, nem tölti ki a munkaidejét olyan fölösleges dolgokkal, amelyeket csak azért csinál — vagy azért csinál lassan —, mert munkaidő van. Hiszen a feladat mindig kitölti a rendelkezésre álló időt. Megfigyelte? Ha nem jár be az irodába mindennap, csak csökkenti a stresszt, kevesebb benzingőzt küld a légkörbe, és ezerszer jobban érzi magát, mint annak előtte. És sokkal hatékonyabban dolgozik — így kevesebb ideig van bekapcsolva a számítógépe is, vagyis takarékoskodik az energiával.

Könnyű a vállalkozóknak…

Igen, elismerem, ezt a döntést könnyebben hozza meg egy vállalkozó. Helyesebben: annak a vállalkozónak, aki így dönt, könnyebb kivitelezni ezt az ötletét. Ennek ellenére azt mondom, hogy ha Ön nem teljesen a maga ura, ha főnökei vannak, még nem kell lemondania erről a lehetőségről.

Egy beszélgetést megér

Üljön le a főnökével, és beszélje meg vele, hogy Ön nem órabérben dolgozik, hanem eredményeket várnak Öntől. Amikor a cég érdekében bent kellett maradnia — biztos volt már ilyen —, szintén nem órabérben fizették érte. A feladat követelte meg, igaz? Tegyenek most egy próbát egy-két hétig. Ha nem sikerül, annyi baj legyen, legalább kipróbálták. De ha működik, miért ne vezetnék be az év többi részében is?

Mára ezt a tippet küldöm Önnek.

Ha rendelt EcoPrinty-t, tartsa a keze ügyében, hogy mindig figyelmeztesse arra, hogy ma is kell tennie valamit a környezetéért. Például tegye azt, hogy kevesebbet jár dolgozni. Kellemes feladat, nemde?

Próbálja ki egyszer, egyetlen napig. Aztán meglátja, hogyan tovább. Lefogadom, hogy nem bánja meg.

Horváth Attila

Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

3 hozzászólás

  1. Tóth Erika

    Szeretnék leiratkozni a hírlevélről, harmadik alkalommal sikertelenül! A visszaigazolást megkapom a sikeres leiratkozásról, de a levelek változatlanul jönnek, mint ha mi sem történt volna. Kérem szíves intézkedését! Köszönöm szépen!

  2. Mesterházy Levente

    Szia Attila!

    Fejben volt pár azonnali érvem, hogy ez miért nem fog működni, de a legutóbbi találkozásunk után kipróbáltam ezt a „ne menj be dolgozni” dolgot.

    ….működik 🙂

    Üdv.

    Levente

  3. Bélyegző Expressz

    Kedves Erika!

    Két helyen volt feliratkozva, egyszer a hírlevélre, egyszer pedig a blogértesítőre. Ha ezzel az e-mail címmel regisztrált csak, amelyiket ehhez a hozzászólásához is megadott, akkor a hírlevélről sikeres a törlés, ha másik címmel is regisztrált, akkor kérem, jelezze, melyikkel még, mert azt is törölni kell. (Update: találtam a cégüktől még egy regisztrációt — azt is töröltem. Az a regisztráció t-online-os e-mail címükkel történt.)

    Ha már csak olyan értesítőt kapott, hogy „Új bejegyzés olvasható…”, akkor az a blogértesítő e-mailje. Azt a problémát most sikerült orvosolnom, töröltem a blogértesítős regisztrációját. Kérem, jelezze, ha továbbra is kap bármilyen értesítőt.

    Köszönöm, hogy adott egy esélyt a blognak, remélem, visszatér!

    Levente, örülök, hogy kipróbáltad! Tudtam, hogy nálad működni fog! A legtöbb dolog fejben dől el. Ez nem a dolgok misztifikálása, ez csak annyi, hogy amíg el nem határozunk valamit, addig nem tervezzük meg, és meg sem próbáljuk megvalósítani.

    Köszönöm, hogy megerősítettél.

    És mindenekelőtt köszönöm Doubravszky Györgynek, aki elkészítette az Időforrás c. anyagot — ha ezzel nem találkozom, máig az irodában porosodnék, és a maihoz képest 25%-os hatékonysággal dolgoznék.

    Az Időforrás egyébként (ez nem promó) itt kapható:

    http://www.bagolyvar.hu