Két újabb lehetőség az irodai költségek csökkentésére

Szerző: | szept 16, 2009 | ecofont, fenntartható fejlődés, környezetvédelem | 5 hozzászólás

Így is spórolhat az irodában… nem mellesleg ezek is környezetbarát megoldások.

Három rövid gondolat, ezek között lesz egy egészen egyedi műfajú,
szerintem rendkívül poénos videó (2 perc), és lesz két,
az irodában jól hasznosítható ötlet.

A spenót

Kezdjük a videóval. Ez ugyanis választ ad arra a kérdésre, hogy miért is kell foglalkoznunk a környezetvédelemmel és az ésszerű, fenntartható energia-felhasználással.

Ha azt kérdezi, szerintem miért fontos, azt mondom, azért, mert vagy megtanulunk kevesebb károsanyag-kibocsátással és ésszerűbb energia-felhasználással élni, mielőtt a jelenlegi fogyasztási szokásainknak már rövid időn belül visszafordíthatatlan következményei lennének, vagy megtanulunk sokkal szárazabb éghajlati körülmények között, kevesebb ivóvízzel, 6-7 fokkal magasabb évi átlaghőmérséklet és jelentősen megemelkedett tengerszint mellett, jóval kisebb területen, jóval kevesebb megtermelhető élelmiszerből, jóval kevesebb rendelkezésünkre álló energiából gazdálkodva élni, miközben egyre többen vagyunk a Földön. Melyik hangzik rosszabbul?

Nem az a kérdés tehát, hogy van-e kedvünk foglalkozni ezzel a problémával.

Vagyis a környezetvédelemmel és az energiagazdálkodással kapcsolatos kérdésekben nagyjából olyan párbeszédet tudunk csak folytatni a bolygónkkal, mint ez a kisfiú az apukájával (a videó 2 perc).  

 

Egy jópofa ötlet: az Ecofont

ecofontEgy holland cég kitalálta, hogyan lehetne kevesebb festéket használni a nyomtatáshoz anélkül, hogy a nyomtatott szöveg olvashatóságából veszítenénk.

Szerkesztettek egy festéktakarékos betűtípust, az Ecofontot.

Az ötlet lényege, hogy a betű nyomtatásakor a festék nem folytonos. A betűk testét ugyanis apró lyukak borítják — így kevesebb festék is elegendő a nyomtatáshoz. Egy 10 pontos betű egyötödét lyukak teszik ki. Ilyen mértékű perforáció mellett a szöveg még kiválóan olvasható.

Jó hír:

A betűtípus ingyen letölthető az ecofont.eu oldalról.

Rossz hír:

Egyelőre magyar karakterkészlet nincs (vagyis hiányoznak az ékezetes betűk), de aki angol, német, holland, spanyol, olasz, esetleg francia nyelvű szövegeket ír, vagy ilyen szövegeket nyomtat, minden kompromisszum nélkül használni tudja az Ecofontot. Multicégeknél, ahol a levelezés jelentős része idegen nyelven történik, egész komoly megtakarítást lehet elérni ennek az egyszerű betűtípusnak a telepítésével. Ha minden jól megy, akár 20% festék is megtakarítható.

Ha valaki tud hasonló magyar betűtípusról, kérem, jelezze!

Végre egy érthető infomratikai blog! (És még környezetbarát is…)

Környezetbarát IT stratégiákKét okom is van arra, hogy szeressem Rónai Balázs IT blogját. Az egyik, hogy végre annak ellenére is értem, amit ebben a témában egy szakember ír, hogy minden informatikai tudásom valahol a mentés másként paranccsal ér véget.

Balázs cikkei végre nem arról szólnak, hogy melyik verziószámú szoftver hogyan hasít a mit tudom én milyen konfigurációjú, méregdrága hardveren (ezt a terepet meghagyja az IT-őrült szakfórumok hozzászólóinak), hanem arról ír nagyon is érthetően, hogy ki-ki a saját cégében milyen irányelvek mentén gondolkodjon az informatikáról. Vagyis végre van egy IT témájú weboldal, amelyik hasznos azoknak a cégvezetőknek is, akik nem akarnak érteni ahhoz, hogy honnan hová röpködnek a gigabájtok, viszont szeretnék, ha a cégük minden olyan informatikai kihívásra fel lenne készülve, amire esetleg a versenytársaké nem. Ebben a témában például a kedvencem >>> ez az írás<<<.

De mondok még egy okot, amiért most érdemes Önnek is benézni Rónai Balázs blogjába. A legutóbbi írása — Mentsd a fákat! De okosan! — pont arról szól, ami nekem is vesszőparipám. Történetesen arról, hogy ha Ön odafigyel a környezetvédelemre, abból a cége és személy szerint Ön is rengeteget profitálhat. Egész konkrétan akár drasztikusan csökkenteni tudja velük a cége villanyszámláját.

A többit olvassa el Balázs blogjában.

Hamarosan újra jelentkezem, és már most szólok, hogy érdemes lesz figyelnie, mikor jelenik meg a következő cikk.

Jól járhat vele.

Horváth Attila

Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

5 hozzászólás

  1. Nagy Barna (Emc)

    A spenótra nem számítottam 🙂

  2. Székhely szolgáltatás

    Úristen, ez a video nagyon beteg…és nagyon fájdalmas…

    Az EcoFont ékezetes verziójának a fejlesztése állítólag folyamatban van (bár Február óta mondják).

  3. Bognár László

    Off!
    Játssz és nyerj velünk! Október 8-án a galambok Pécsre repülnek. Nyerhetsz egy szállodai éjszakát (okt. 09.) és két filmszemle napot (okt. 9-10). Nevezésed akkor érvényes, ha hozzászólásként beírod ide – http://blog.cinepecs.eu/2009/09/cinepecs-blogjatek/ – kedvenc filmed címét és öt blogba továbbküldöd ezt a kétnyelvű, baráti levelet. Várja a „postagalambodat” a CinePécs Nemzetközi Filmfesztivál blogja!
    Egy játékos egy hozzászólással nevezhet.
    A sorsolásban az első 300 nevező vesz részt.
    Repüljenek Pécsre a postagalambok!

    Play and win with us! Pigeons are flying to Pécs on October 8. You can win one night with hotel accommodation (Oct. 9.) and two days on the film week (Oct. 9-10). Your entry is valid, if you write your favorite movie title as a comment here – http://blog.cinepecs.eu/2009/09/cinepecs-blogjatek/ – and forward this bilingual, friendly mail to five blogs. CinePécs International Film Festival is waiting for your “carrier pigeon”!
    One player can enter with one comment only.
    The first 300 who entered will participate in the draw.
    Let carrier pigeons fly to Pécs!

  4. Klári

    Szóval, ha jól értelmezem a videó lényegét,- ami egyébként brutális- akkor, vagy lenyeljük a békát, és abba gebedünk bele, vagy nem,és akkor is végünk. Melyik a jobb?!

    • Bélyegző Expressz

      Én másképp gondolom.
      Vagy elfogadjuk, hogy — ésszerű keretek mellett — kevesebb energiát használunk fel, és kevésbé szennyezzük a környezetünket (= megesszük a tápláló spenótot, ami nem olyan finom, mint a csoki), vagy ésszerűtlen mértékben túlfogyasztunk, elherdáljuk a rendelkezésünkre álló energiát, még mielőtt gondoskodnánk a pótlásáról (szél-, nap- vízenergia, hullámenergia, biomassza stb.), és nem mellesleg elszennyezzük a légkört, aminek az a következménye, hogy olyan mértékben melegszik fel a bolygó, amit később már nem fogunk tudni korrigálni. Ez utóbbi az, amikor levágjuk az ujjunkat.

      Még lehet választani.

      Érdemes figyelembe venni, hogy a jelenlegi ütemben termelő mezőgazdasághoz szükséges műtrágyák is többnyire kőolajszármazékok, így a kőolaj elfogyása, ezzel párhuzamosan a népesség folyamatos növekedése szintén nem kis feladat elé állíthatja az emberiséget.

      Ha ehhez hozzátesszük azt, hogy egy jelenlegi fogyasztás mellett hamarosan, nagyon hamarosan várható túlmelegedés következtében még a termőterületek is csökkennek, az emberiség élelmezése kritikus probléma lehet az egészen közeli jövőben. Még a mi életünkben.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Zöldül a világ | IT tanácsadó blog - [...] olvasták az előző bejegyzést Horváth Attila blogjáról érkezve. Attila a saját üzletét, marketingjét is átalakította annak érdekében, hogy [...]