Al Pacino gondolatai munkáról, pénzről, és arról, ahogy a dolgokhoz hozzá kell állni

Szerző: | jan 12, 2010 | al pacino, üzleti bölcsességek | 4 hozzászólás

keresztapaA Keresztapa filmeket mindenkinek ismerni kell. Aki pedig üzlettel foglalkozik, annak egyenesen bűn kihagyni. Nem, nem azért, mert úgy gondolom, hogy kereskedni csak maffiamódszerekkel lehet — meggyőződésem, hogy tisztességesen is lehetséges. Sokkal inkább az ilyen mondatok miatt:

"Keep your friends close but your enemies even closer."  "Tartsd közel a barátaidat, de az ellenségeidet még közelebb!"

Ugyancsak örökre érdemes megjegyezni azt a pillanatot, amikor az első részben az öreg Don leteremti Sonnyt, amiért egy tárgyalás közben elárulja, hogy meglepte a partnere ajánlata.

A Keresztapa-trilógia nem csupán mint film érdekes. Al Pacino ezt mondja róla:

"Az első olasz-amerikai generáció magával hozta az óvilági kultúrát az újvilágba. A második generáció feláldozta magát a harmadikért, amely így megvalósíthatta az amerikai álmot a hatalomról, a sikerről és a vagyonról. A családi hűség és a régi értékrend áll szemben az új célokkal, az óvilág az újvilággal. A film egy család története — mindig is az volt. Azt hiszem, ezért olyan népszerű."

Al Pacino, a töprengő ember

Most nem a Keresztapából fogok idézni, hanem Al Pacino, egy töprengő ember, sőt, túlzás nélkül állíthatom, hogy korunk egyik filozófusa néhány gondolatát osztom meg Önnel.

Nemrég olvastam Al Pacino életrajzát, Lawrence Grobel interjúkötetét a zseniális színésszel. Pacino a töprengés élő szobra, egy zseniális elme. Ritka, hogy életrajzi kötetet olvasok valakiről — vele kivételt tettem. Meglepett, mennyi olyan bölcs gondolatot mondott el, amelynek az üzleti életben is nagy hasznát vettem — és veheti Ön is.

Íme néhány idézet, amelyet különösen figyelemre méltónak találtam.

Tárgyalástechnika

"Ha az ember cégekkel viaskodik, hajlamos elfelejteni, hogy az emberek szemtől szemben is megoldhatják a problémáikat."

 "Mindig ott a lehetőség, hogy az ember kiszálljon egy ügyből, ahogy arra is, hogy jobban beleássa magát. Néha nem árt meggondolni, melyik hoz többet a konyhára."

Kompetencia, munkastílus

"Előbb-utóbb kisebbrendűségi komplexusa lesz az embernek, ha túl sokáig vesződik egy olyan problémával, amelyhez nem ért."

"Mindig arról álmodoztam, hogy egy dzsessz-zenekarban vagy egy kvartettben fogok ülni. Nagyszerű érzés, ha az ember jól ért valamihez."

"Egyszerűen nem szívesen játszom mások térfelén."

"Az, hogy valamit előbb kiadjak a kezemből, mint amikor teljesen elkészült, mindig is elfogadhatatlan volt számomra."

"Az emberek nagy számnak születnek, nem pedig azzá válnak."

"Ha nem azzal foglalkoznék, amivel foglalkozom, minden bizonnyal csomagszállító lennék a CAA-nél."

"Ha valaki kötéltáncos, az a dolga, hogy a magasban táncoljon a kötélen. Nem teheti meg, hogy egy vonalat fest a padlóra és azon járkál. Előbb-utóbb fel kell mennie harminc méter magasra. Néha elveszik a hálót a kötéltáncos alól. Tudja, miért? Mert akkor valami megváltozik benne. Megváltozik a teste kémiája, az adrenalinszintje."

Alázat

"Néha az ember megérez bizonyos dolgokat. Egész egyszerűen tudja, mi fog történni. Néha könnyű kitalálni, mi fog történni, ha az ember engedi, hogy megtörténjen. Viszont nehéz meglátni, mit hoz a jövő, ha a jellemünk vagy a vágyaink elfedik a kilátást. Ha az ember ilyenkor tesz egy lépést hátra, majd alaposan szemügyre veszi, mivel áll szemben, rájön, hogy mi fog történni."

"Az ember tudja, mikor kell lehajolni, mikor kell elindulni, mikor elrejtőzni, mikor tenni valamit, és mikor kell sodródni az árral. Ezt nevezem én a túlélés útjának. Nagyon sok önző döntésem volt életem során. Egy nap egyszer csak megfordultam, szembenéztem velük, és azt mondtam magamnak: önző disznó vagy, pedig nem volna muszáj annak lenned."

Pénz

"— Könnyen megszokta, hogy gazdag?

— Az ember megtanul távol maradni ettől. Megtanul együtt élni vele, mint minden új dologgal, amely része lett az életének. Előtte soha nem volt pénzem, azután lassacskán lett. Az embert teljesen le tudja kötni a pénz, még mielőtt észrevenné és egyáltalán véleménye lenne róla. A gazdagok máshogy gondolkodnak róla: ismerik, értik, hogy működik. Ha valakinek soha nem volt pénze, és egyszer csak lesz, bele kell tanulnia."

 "Tetszik nekem, amit Charles Bukowski mondott a pénzről: a pénz varázslatos dolog. Az ember sok mindent megszerezhet általa. Elköltheti, készíthet belőle filmeket, jótékony célra fordíthatja. Az ember nemcsak azért szerez pénzt, hogy még több legyen. Nem szeretem azt, aki így gondolkodik. Biztos van benne ráció, de én nem ilyen vagyok."

Türelem

"Legutoljára gyerekkoromban vártam türelmetlenül valamire: hogy megkapjam a Tom Mix sarkantyúimat. Egyre a postaládát lestem, és aznap, amikor megjött végre, meghalt a nagyanyám. Azóta nem várok semmit."

Közös munka

"Nagyszerű dolog olyan emberekkel együtt dolgozni, akik azt csinálják, amire születtek."

A helyes viselkedés válsághelyzetben

"Van egy kedves történetem: amikor Angliát bombázták, a színházban folytak az előadások. Bombázás alatt a színészek és a közönség levonultak az óvóhelyre, majd amikor véget ért, felmentek, és folytatódott az előadás. Ha a körülmények jelentéktelenek, hát jelentéktelenek."

Ha többet szeretne tudni a könyvről, vagy meg szeretné rendelni, látogasson el ide.

Ha pedig Ön még nem regisztrált olvasója a Bélyegző Expressz blognak, de szeretne mindig értesülni arról, ha új bejegyzés születik, akkor gyorsan regisztráljon itt.

Horváth Attila

Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

4 hozzászólás

  1. Wolf Gábor

    Kösz a bejegyzést!

    Érdemes sikeres emberek önéletrajzi könyveit olvasni, én amúgy is nagy híve vagyok a modellezésnek: ki a fenétől érdemes tanulni, ha nem olyanoktól, akikre felnézel?

  2. Langmár Zsuzsa

    Attila, élvezetes volt olvasni ezeket a gondolatokat.
    Köszönöm, hogy megosztottad velünk. Imádom Al Pacino-t, úgyhogy ezt a könyvet sem fogom kihagyni. 🙂

  3. Nagy Barna (Emc)

    Több sikeres ember önéletrajzát olvastam mostanában, és mindegyikből tanultam. Köszönöm az írást, azt hiszem erre a könyvre is érdemes sort kerítenem. 🙂

  4. Szalai Gabriella

    Kitűnő post, köszi, Attila. És köszönöm a gondolatébresztő előadást január 8-án. Nekem bejött.

    És egy ajánlat a végére: üzletembereknek kötelezővé tenném Walt Disney önéletrajzát. 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Bélyegző Expressz Blog -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Papp Zoltán and Langmar Zsuzsanna, Horváth Attila. Horváth Attila said: Al Pacino…