Én ebben az országban képzelem azt a vágtát

Szerző: | ápr 22, 2010 | DM kampány, DM kampány eredményesen, DM kampány ingyen | 4 hozzászólás

hát-ebben-az-országban-képzeld-azt-a-vágtát"A tanácsházát egy részeg éjszakán, ketten
oldalba vizeltük — fejenként másfél liter —,
a sötétsárga foltot, amivé összefolytunk,
Magyarországnak
neveztük akkor el.
Nem volt ez önkényes választás részünkről,
a formája legalább is emlékeztetett.
Na, hát ebben az országban képzeld azt a vágtát,
és fölötte az égen a felhőzetet."

(Cseh Tamás — Csengey Dénes: Mélyrepülés)
(Forrás: zeneszoveg.hu)

Ezt a dalt és a vele azonos című lemezt 1988-ban írták, abban az évben, amikor érettségiztem. Azóta számtalanszor dúdoltam már, de még egyszer sem fordult elő, hogy ne lett volna aktuális. A bejegyzés végén meg is fogja tudni hallgatni, de még várjon vele.

Soha egyetlen lemez sem szólt még ennyire arról, ami szerintem a mi nagy bajunk. Nem, nem politizálok: mert a mi igazi nagy bajunk nem a politika, hanem az, hogy nehéz helyzetben nem a cselekvést, hanem a tehetetlen várakozást és a felelősséget hárító panaszkodást választjuk.

Ha a politika tud rossz lenni, és tud a nyakunkra ülni, nos, az is csak azért lehet, mert nagy zivatarok idején megállunk egy helyben, és sírunk, hogy elázik a ruhánk. És a gazdasági környezettel sem az a baj, hogy kedvezőtlen, hanem az, hogy ha kedvezőtlen, akkor ezt úgy vesszük tudomásul, hogy közben ugyanazt csináljuk, amit akkor, amikor minden rendben ment.

Senki ne várja egyetlen kormánytól sem, hogy majd megoldja a problémáját. Ha most kedvezőbb gazdasági környezet lesz — úgy gondolom, lesz —, az nem csak nekem jelent kedvezőbb helyzetet, hanem a versenytársaimnak is. Ahogy a rögös út is egyformán rögös mindenkinek. Csak van, aki a sárban is lakkcipőben szeretne tipegni, és van, aki ilyenkor sárcipőt húz.

És igen, van, amikor nem lehet másban vágtatni, csak olyan sötétsárga pocsolyában, aminek a gőzéből sötétsárga fellegek emelkednek. Ez a legprofánabb komplex kép, amit valaha metaforából kibontva láttam. És ettől ilyen lenyűgözően pontos.

Mert van, aki ebben az országban nem tudja elképzelni a vágtát. "Most válság van" — már öklendezni tudnánk ettől a szótól, nem? —", majd lesz jobb is, reméljük, addig megmaradunk."

Nem, kérem, most ebben az országban kell vágtázni.

Hogyan?

Mindenekelőtt vállalni kell a felelősséget a saját sorsunkért. Minden körülmények között. Vagyis kedvezőtlen gazdasági környezetben is. Jó és rossz kormányok regnálása idején is. Korrekt és inkorrekt versenytársak mellett is.

"Ha lenne valaki, aki megváltoztatná a körülményeket, akkor én is tudnék szárnyalni" — ezt mondják sokan. Ja, úgy persze már könnyű.

Csak annak terem babér, aki minden körülmények között tesz valamit azért, hogy ha a gazdasági-politikai-versenytársi-akármilyen környezet nem megfelelő, akkor is mozduljon valami.

Régóta szajkózom, hogy ilyenkor mindig cselekedni kell, és mindig mást kell csinálni, mint mások.

Ezért találtam ki azt, amit a legutóbbi blogbejegyzésben is írtam: találjon ki egy jó ajándékot, amit a potenciális ügyfeleinek adhat, amivel felhívhatja magára a figyelmet, ami értékes nekik, tegyen mellé egy kupont, és adja oda, hogy eljuttassam havonta minimum 100 új olyan emberhez, aki Önnek valószínűleg vásárlója lehet. Elmondtam, kiket érhet el rajtam keresztül, nézze meg, őket keresi-e.

A koncepciót kitaláltam, Önnek csak azon kell ötletelnie, mit ad ajándékba a leendő partnereinek.

Kaptam is egy csomó e-mailt — köszönöm! — néhányat kiváló ötletekkel, jól kidolgozott tervekkel. De tíz e-mailből kilencben azt írják, hogy "Attila, benne szeretnék lenni abban a 10-ben, akinek az ajándékát ingyen kiszállítja, de nincs ötletem, segítsen".

Nem tudok segíteni, ha Ön annyira sem ismeri a leendő vevőjét, hogy tudja, milyen ajándéknak örülne, ha nem tudja, milyen kupont adjon neki, ha nem tudja, mi az Ön termékének vagy szolgáltatásának az előnye.

Ha így gondolkozik, és elviszem az anyagát a potenciális vevőihez, Ön nem megnyerni, hanem megsérteni fogja őket. Hiszen nem ajándékot ad nekik, hanem egy reklámanyagot. Miért akarnának reklámanyagot kapni Öntől?

Tegye a kezét a szívére az a 90%, aki a fenti típusú e-mailt küldte, és mondja el: mennyi idő töltött azzal, hogy megtervezze ezt a kampányt? És mikor kap még egyszer olyan ajánlatot, hogy ingyen elviszik a reklámanyagát olyan potenciális ügyfelekhez, akiket nem is neki kell megtalálnia? (Ami egy ajándéknak látszó tárgy, de valójában reklám, csak mellette hasznos ajándék, mert a legjobb reklám a hasznos ajándék.)

Csak azokkal fogok tudni együtt dolgozni — mert csak azoknak nem kidobott idő és pénz ez az egész akció —, akik nem sajnálják az időt, és veszik a fáradságot ahhoz, hogy elkészítsék a célcsoportjuk profilját, megtudják, minek örülnének, és ezt egy ésszerű költségkereten belül, roppant sok fantáziával be is csomagolják nekik.

A többieknek azért nem érdemes belevágni, mert minden fillér kidobott pénz lesz, amit erre a kampányra költenek, és hiába szállítom ki a reklámanyagukat ingyen, egyetlen vevőt sem fognak szerezni vele, csalódni fognak.

Tízből 7 hely már biztosan elkelt, péntek éjfélig várom a jelentkezéseket.

A részleteket itt találja — kérem, olvasson figyelmesen, és ha jelentkezni szeretne, minden információt küldjön el, amit a blogbejegyzésben felsoroltam.

Ha nem lesz 10 jó ötlet, akár héttel is belevágok.

De három hely még kiadó.

Hallgassa meg a dalt, és döntsön, el tudja-e képzelni ebben az országban ezt a vágtát, vagy megvárja, amíg valaki felszárítja a pocsolyát, és üget a tömeggel.

 

 

Akkor jön? Péntek éjfélig várnak Önre a lovak.

Aztán elmennek. Önnel vagy Ön nélkül.

Ne iratkozzon fel a Bélyegző Expressz Blog blogértesítőjére, ha nem szeretne értesülni az ilyen hírekről. Ha mégis szeretne, és Ön még nem regisztrált olvasója a Bélyegző Expressz blognak, akkor  gyorsan regisztráljon itt.

Horváth Attila

Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

4 hozzászólás

  1. Langmár Zsuzsa

    Attila, a lakkcipő vs sárcipő mondatod brutál találó! Gratula, ezt (is) prímán megfogalmaztad 🙂

  2. Szalai Gabriella

    Hihetetlen, hogy milyen jó blogbejegyzéseket tudsz írni, Attila! A stílus és a tartalom nagyon szépen kiegészíti egymást. Kár, hogy nem a célcsoportom a cégvezetők, amúgy szívesen beszállnék… 🙁 Mindenesetre gratulálok!

  3. Kasch Anikó

    Minden elismerésem a lelkesítő bejegyzésért! (Nekem még nem indult el a vállalkozásom, a profilt is most alakítjuk, és utána kell megismernem a potenciális vevőimet, de a szemléleteddel teljes mértékben azonosulni tudok. Ha majd a cégbélyegzőnél tartunk, Tőled rendelem…
    Kitartás a versenyben.

  4. Kiss József

    Attila, gratulálok a bejegyzéshez! Kedvenc idézetemet juttatja eszembe:
    „Mindnyájan mélyen hiszünk abban, hogy képesek lennénk hegyeket mozgatni, ha mások elhordanák utunkból a dombokat.” – James M. Barrie