Hogyan ne kenje össze magát egy bélyegzővel, ha kifogy belőle a festék?

Szerző: | ápr 28, 2010 | bélyegző festékezés, bélyegző festékpárna csere, bélyegzőpárna | 2 hozzászólás

belyegzo-festekparna-csereUtoljára akkor avatkoztam bele valamibe kéretlenül ekkora vehemenciával, amikor egy parkolóban azt láttam, hogy egy anyuka mindjárt nekitolat a saját gyerekének, aki a kocsijuk mögé sétált.

Most közvetlen életveszély ugyan nem volt, de olyasmi történt, amit az én érzékeny lelkem nem tudott volna feldolgozni. Egy közintézményben azt láttam, hogy egy ügyintéző meg akar festékezni egy bélyegzőt.

De hogyan?

Úgy, ahogy volt, fejjel lefelé fordította, egy kicsit benyomta, hogy elforduljon a bélyegzőgumit tartó talp, és már locsolta is bele a bélyegzőfestéket a'la nature. Na, ez az a mozdulat, ami után a bélyegzőből patakokban folyik ki a tinta. Iratra, íróasztalra, ruhára, mindenre, amire a gravitáció törvénye érvényes.

Nem az illető hölgy hibája volt, hogy nem tudta, hogyan kell megfestékezni egy bélyegzőt. A Trodat bélyegzők dobozán ugyan rajta van, hogy hogyan kell festékpárnát cserélni — festékezni szinte ugyanígy, csak nem az új párnát kell visszatenni a bélyegzőbe —, ő viszont más típust használt. Az is igaz, hogy a bélyegző dobozát a vevők 80%-a a vásárlást követő 1 órán belül eldobja, így aztán az sem biztos, hogy a Trodat bélyegződoboz segített volna rajta.

Festékezzek vagy párnát cseréljek?

Először is, nem biztos, hogy azonnal festékpárnát kell cserélni, ha a bélyegző már nem fog jól. Ha a bélyegző tiszta környezetben volt, és nem most cseréltek rajta bélyegzőgumit, valószínűleg elég lesz csupán megfestékezni a párnát.

Persze ha a pecsétet a gazdája abban a zsebében tartja, amelyikben a cigarettáját is — a leggyakoribb szennyeződés a bélyegzőgumi betűi között és a festékpárnán a dohányszemcse —, akkor gyakran kell majd párnát cserélni, a lenyomat mégis mindig olvashatatlan lesz.

Rendes körülmények között egy Trodat bélyegző festékpárnája minimum ötezer lenyomatot bír (a legtöbbször ennél többet). Ezután, ha ugyanazzal a bélyegzőgumival használják, nem szükséges azonnal kicserélni a párnát. Egy utánfestékezés újabb kb. háromezer lenyomatig hibátlan betűképet ad. Utána legalább még egyszer újra lehet festékezni — ettől a művelettől is bátran elvárhat legalább háromezer hibátlan lenyomatot.

Hogy a későbbiekben elég lesz-e az utánfestékezés vagy ki kell cserélnie a bélyegzőpárnát, ez nagyban függ attól, hogy hogyan használja a bélyegzőt. Ha szerencséje van, éveken keresztül használhat egy festékpárnát, elég, ha csak bélyegzőfestéket tart hozzá.

Ha nyáron is a forró kocsiban vagy az irodaablak közelében, napsütötte helyen tárolja a pecsétet, hamarabb számíthat arra, hogy újrafestékezés helyett festékpárnát kell cserélnie. A párnába ugyanis előbb-utóbb beleköt a festék szárazanyag tartalmának egy része — melegben ez egy kicsit hamarabb megtörténik, és a párna anyaga is jobban kiszárad, deformálódik.

Mivel teheti tönkre a bélyegző festékpárnát?

  • Például ha nem gyári bélyegzőfestéket használ hozzá. Trodat bélyegzőhöz használjon Trodat bélyegzőfestéket.
    Miért?
    A bélyegzőfestékek összetétele még azonos típuson belül színenként is más. Egész más anyagokat oldanak fel egy zöld bélyegzőfestékben, mint egy kékben. És egész más alapanyagok vannak egy Trodat festékben, mint egy másik típuséban. A bélyegzőfestékeket éppúgy nem tanácsos keverni egymással, mint az autóba töltött motorolajakat.
     
  • Azzal is tönkreteheti a bélyegzőpárnát, ha átszínezi. Sokan úgy gondolják, semmi jelentősége nincs annak, ha egy kék bélyegzőpárnába fekete festéket töltenek. Pedig van: itt is igaz az, amit a motorolajakkal kapcsolatban is írtam: az összetevők nem keverednek jól egymással, egyes anyagok kicsapódhatnak, csúnya lehet a lenyomat, beszáradhat a festék, tönkremehet a párna.
     
  • Ha a bélyegzőpárnába tust vagy töltőtollba való tintát önt. A tus rendkívül gyorsan szárad. Röviddel a feltöltés után a bélyegzőpárna olyan lesz, mintha színes betonnal öntötték volna ki.
     
  •  Ha a bélyegzőt nedves vagy szennyezett környezetben tartja.

Ha nem lehet megúszni a festékpárna cserét…

Ha mégis festékpárnát kell cserélni, nyissa meg ezt a linket, és nézze meg az animációt.

Figyelem! Trodat bélyegzőbe csak Trodat festékpárnát tud tenni. Ügyesen kitalálták, hogy más párna ne legyen jó bele…

trodat-belyegzo-festekparna-csere1

Hogyan festékezze meg a bélyegzőpárnát?

Ha elég utánfestékezni a párnát, akkor is érdemes megnéznie az animációt, az egyetlen eltérés az lesz, hogy Ön nem új festékpárnát tesz majd a bélyegzőbe, hanem a régit megfestékezve.

  1. Nyomja meg a bélyegző két oldalán található gombokat, és a bélyegzőt finoman nyomja le egy kicsit. A bélyegző hátoldalán talál két kis vízszintes vonalat, addig — de érezni fogja azt is, ahogy az oldalsó gombok finoman a helyükre pattannak. Ezzel a bélyegzőgumit tartó nyomólapot eltávolította a bélyegző festékpárnától, és a gombokkal rögzítette is.
  2. A 2003 óta készült Trodat bélyegzőkből egy külön erre a célra készített gombbal veheti ki a festékpárnát. Nyomja be a bélyegző elején található gombot. Ezzel kilöki a festékpárnát a helyéről. Ne féljen, nem fog a ruhájára esni — biztosítva van. Finoman, kézzel húzza ki a párnát.
  3. A párnát fektesse az íróasztalra. A biztonság kedvéért használjon alátétnek egy papírtörlőt.
  4. FONTOS a mennyiség! A Trodat bélyegzőfesték tubusa egy csőrben végződik. Húzzon vele 3 párhuzamos, vízszintes, vékony vonalat a párnára egy-egy gyors kézmozdulattal. Ne használjon túl sok festéket! A festékcsíkok között ki fog maradni egy kis hely, de ezzel ne törődjön. A festék kb. 10 perc alatt egyenletesen eloszlik.
  5. Törölgesse le a festékpárna széleit, ha a festék esetleg kifolyt volna a párna szélére.
  6. Tíz perc után tegye vissza a festékpárnát a bélyegzőbe.

Már csupán környezetvédelmi okokból is azt javaslom, hogy csak akkor cseréljen festékpárnát, ha feltétlenül szükséges.

Ha bélyegzőgumit cserél és a bélyegző már elmúlt egy éves, vagy sokat használta, sajnos jó esélye van rá, hogy festékpárnát is kell cserélnie.

Ha bizonytalan, kérjen tanácsot a Bélyegző Expressztől. Elérhetőségeinket itt találja.

FIGYELEM! Csütörtökön meglepetés!

(Részletek 2010. április 29-én, délben.)

Ne iratkozzon fel a Bélyegző Expressz Blog blogértesítőjére, ha nem szeretne értesülni az ilyen hírekről. Ha mégis szeretne, és Ön még nem regisztrált olvasója a Bélyegző Expressz blognak, akkor  gyorsan regisztráljon itt.

Horváth Attila

Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

2 hozzászólás

  1. BobMaster

    Ez már lassan a boszorkányság kategória. Pont hétfőn bosszankodtam, hogy kezd már fakulni a nyomat képe.

    Ki is próbálom izibe a fentieket. Köszönöm.

  2. Langmár Zsuzsa

    Szerencsére nem dobtam ki a bélyegzőm dobozát, úgyhogy remélem meg tudok majd birkózni a feladattal, ha eljön az ideje

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ajándék bélyegzőpárna vagy bélyegzőfesték ma déltől holnap délig | Bélyegző Expressz Blog - [...] Arról, hogy hogyan tud könnyen és tisztán újrafestékezni egy bélyegzőt vagy festékpárnát cserélni benne, itt olvashat. [...]