Figyelje a bélyegzőt, ha élelmiszert vásárol! +1 gondolat az olcsóságról

Szerző: | nov 11, 2010 | különadó, multik, olcsóság, tojásbélyegző, válságadó | 7 hozzászólás

paparazziNem, nem arról fogok beszélni, hogy nézze meg a dátumot az élelmiszeren. Bár valóban élelmiszerre nyomott bélyegzőről — konkrétan tojásbélyegzőről — lesz szó, ezúttal nem a dátum lesz a legfontosabb információ, amit figyelni érdemes.

Meglepő, hogy egyetlen bélyegző lenyomat mennyit elárul akár egy egész áruházlánc stratégiájáról.

Kisvállalkozói és lokálpatrióta érzelmekkel átitatott cikk következik, leleplező fotókkal.

Minden vásárlásom alkalmával az egyik legfontosabb szempont, hogy magyar terméket vegyek. Erről már sokszor beszéltem: vagyok annyira szolidáris az ország többi vállalkozójával, őstermelőjével és kereskedőjével, hogy inkább náluk költöm a pénzem, mint bárki másnál. Ez nem idegengyűlölet vagy multiellenesség, csak a józan paraszti ész győzelme a trendek felett. Hiszen ha elvesszük a piacot, a bevételt a magyar vállalkozóktól, abba előbb-utóbb tönkremennek, és nemhogy adót nem fognak fizetni, de munkanélküli segélyből fognak élni — amire a még működő vállalkozások és a bérből és fizetésből élők (e vállalkozók vevői) fogják összedobni a pénzt.

Azt, hogy a hatályos — és rekordsebességgel változó — törvények szerint tönkrement vállalkozó jogosult-e egyáltalán munkanélküli segélyre, amiért annak idején a magánvagyonából teremtett munkahelyet magának és másoknak, vagy továbbra sem kap egy petákot sem, ha ő maga kerül az utcára (amikor legutóbb utánanéztem, még így állt a helyzet), nem tudom, de abban biztos vagyok, hogy adót fizetni addig tud, amíg bevételei vannak.

Szerintem mindenki érti a különadót

Nem szeretnék idétlenül tapsikolni a multikat sújtó különadó miatt, de minden önérzeteskedés nélkül azt gondolom, épp itt volt az ideje, hogy a profitjukat ne a piac további, minél gyorsabb, árversennyel történő leigázásába pumpálják. Külön szépsége ennek az árversenynek, hogy ezt is a beszállítókkal finanszíroztatják. A vevőkkel egyelőre nem merik, mert ahhoz túl nagy az épp általuk gerjesztett verseny.

(Mindjárt jön a bélyegző is.)

Néhány együttérző szó

A szívem szakad meg egy multi üzletláncért, amikor a veszteségeit emlegeti. Csakhogy a veszteség nem abból keletkezik ám, hogy olcsóbban árusít, mint vásárol, hanem abból, hogy a nyereségét rögtön újabb területek megszerzésére költi. Vagyis ez nem veszteség, hanem a profit befektetése. Így aztán kevesebb nyereség után adózik, miközben kampány-áraival maga alá gyűri a piacot, és rekordsebességgel teszi tönkre a kiszemelt területen működő vállalkozásokat.

Mindenki tudta, hogy mind a bankok, mind a kereskedelmi láncok igyekeznek majd a vevőkön és a beszállítókon megspórolni azt, amit a költségvetésbe kellett fizetniük. Ők sem hülyék, nem azért jöttek Magyarországra, hogy eltartsák a költségvetést, hanem azért, hogy profitot termeljenek. Ezt a törekvésüket egyébként meg tudom érteni, mindenki pénzért csinálja.

"Szövőlány cukros ételekről

álmodik, nem tud kartellekről"

(József Attila: Hazám)

Árat emelni kockázatos dolog — ennek csak kartellben lenne értelme, de az tilos. És most mindenki nagyon fél a lebukástól, így az összehangolt áremelés ki van zárva. Versenyhelyzetben pedig mindenki vigyázni fog, mert aki az áraival szerez vevőket, nem lehet drágább, mit a többiek. Ha csak egyvalaki nem emel, röhögve viszi el a piacot a többi orra elől. Ezt az idióta játékot minden iparág eljátssza, igen, a bélyegzőkészítők is. Mindig van egy őrült, aki letolja a gatyáját.

A másik lehetőség az volna, hogy ezt a 2%-ot lehúzzák a beszállítókról. Csakhogy a beszállítók se hülyék, és hamar utánajártak, hogy aki ezt akarná tenni velük, azt a dolgok jelen állása szerint jó eséllyel jelenthetik fel piaci fölénnyel való visszaélésért. Márpedig egy ilyen ügybe keveredni — tekintve a várható brutális bírságot — senki sem szeretne.

Mi marad?

Na, most jön a bélyegzős sztori.

30-tojas-599-forintA minap látom ám, hogy az egyik áruházlánc polcain 50%-kal jobb áron lehet tojást kapni, mint amennyiért általában.

Gondoltam, hopp, itt már bölcs előrelátással a húsvétra készülnek, míg más láncok még a Mikulásra koncentrálnak, ezért a jobb ár. Aztán megláttam, hogy a többi tojás nem ennyire olcsó.

Most akkor kampányolunk vagy nem kampányolunk?

Közelebb mentem, megnéztem a tojáson a tojásbélyegző lenyomatát, és mindent megértettem.

A tojásbélyegző második és harmadik karaktere ugyanis nem más, mint az ország kódja. Magyar tojáson azt kell látnia, hogy HU.

Mit gondol, ezen a tojáson mi volt a kód?

lengyel-tojasbelyegzoElárulom: PL.

Semmi bajom a lengyelekkel. Lengyelország Bem apó és Robert Kubica hazája — már ennyi is elég lenne ahhoz, hogy szeressem őket, meg egyébként is úgy vagyok, hogy a renitensek tartsanak össze, szóval Lengyelország nálam baráti állam.

De az nem fér a fejembe, hogy ha nincs Magyarországon madárinfluenza, és nem is sztrájkolnak a tyúkok, miért kell külföldről hozni a tojást.

Megfejtés

Persze, dehogynem értem.

tojas-299-10db1Volt ebben az üzletben magyar tojás is. Míg a lengyel tojásból 30 darab 600 forintba került — mert ugye az 599 csak optikai ár, fizetni 600-at kell érte —, vagyis darabja 20 forint, addig a magyar tojásból 10 darab 299 (=300) forintért volt kapható, vagyis darabonként 30-ért. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a magyar tojás darabára 50%-kal magasabb, mint az import tojásé.

Vagyis az áruházlánc nem alkuszik a beszerzési árból, csak a Magyarországról beszerzett áru mellé odatesz egy jelentősen olcsóbbat, jó feltűnő helyre, hogy jobban fogyjon. Ezek után a beszállító vagy önként ad majd jobb árat, vagy ezentúl majd import tojás lesz az üzletekben. A magyar beszállító pedig gondolkodjon el azon, hogy nem kellett volna-e mégis inkább átvállalni a multitól azt a 2%-nyi adót.

Gatyaletolás a közértben

Ugyanebben az üzletben láttam magyar zöldségkereskedelmi cég által csomagolt vöröshagymát, ami mindaddig magyar terméknek néz ki, míg az ember el nem olvassa a címke hátoldalán az apróbetűt, hogy "Származási hely: Hollandia". A probléma nyilván ugyanaz, csak itt a beszállító váltott beszállítót, nem az áruházlánc. A magyar gazdák nyilván hálásak érte.

Mielőtt a kosárba teszek valamit, ezt mindig végiggondolom

Mint magyar vállalkozó és mint ésszerűen gondolkodó ember, nem tehetem meg, hogy úgy vásároljak, hogy ezzel más magyar vállalkozókat tönkretegyek. Ez nem nacionalizmus, csak praktikus gondolkodás.

Amit a külföldről behozott termék árán megspórolok, azt többszörösen fogom visszafizetni azokban az adókban, amelyeket azért fognak kivetni ránk, kisvállalkozókra, mert ebből kell eltartani azokat, akik a mi figyelmetlen és rossz szempontok alapján meghozott vásárlási döntéseink miatt mentek tönkre.

Igen, egy ilyen versenyben a magyar termék valószínűleg drágább lesz. Például azért is, mert olyan környezetben kell előállítani, amely a vállalkozó számára is költségesebb. És lehet, hogy nem nyújt többet, mint az árban kedvezőbb import termék, de van egy másik funkciója is, ami elsőre talán nem látszik: minél jobb helyzetben van a hazai gazdaság, annál kedvezőbbek lehetnek az adók.

Még egy gondolat az olcsóbb termékekről

A következő idézetet Mesterházy Levente mutatta nekem, ő pedig John Ruskintól olvasta.

"Alig van olyan dolog a világon, amit, ha bárki egy kicsit is rosszul csinál, ne tudná olcsóbban adni, és az olyan emberek, akiket csak az ár érdekel, lesznek az igazi áldozatai az ilyen mesterkedésnek. Ostobaság túl sokat fizetni, de még rosszabb túl keveset fizetni. Ha Ön túl sokat fizet, veszít valamennyi pénzt, ez minden. Ha Ön viszont túl keveset fizet, elveszíthet mindent, amikor a megvásárolt termék a neki szánt feladatnak nem tud megfelelni. A gazdaság törvényei tiltják, hogy kevés pénzért túl nagy értékeket kapjunk. Amennyiben Ön a legolcsóbb ajánlatot fogadja el, a rizikóért, amibe belemegy, valamennyit hozzá kell számítania. És ha ezt teszi, akkor Önnek van elég pénze, hogy a jobbat megfizesse!"

Ne csak akkor jusson ez az eszébe, ha egy olcsó kínai bélyegző és egy drágább európai között kell választania (sajnos magyar bélyegzőház nincs, ha lenne, az első lennék, aki forgalmazná), hanem akkor is, amikor a vacsorának valót vásárolja meg.

Ha tetszett a cikk, bátran nyomja meg a "Tetszik" (magyarul: Like) gombot!

Ne iratkozzon fel a Bélyegző Expressz Blog blogértesítőjére, ha nem szeretne értesülni az ilyen hírekről. Ha mégis szeretne, és Ön még nem regisztrált olvasója a Bélyegző Expressz blognak, akkor  gyorsan regisztráljon itt.

Horváth Attila

Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

7 hozzászólás

  1. Langmár Zsuzsa

    Neked aztán semmi nem kerüli el a figyelmedet Attila .)

  2. Szalai Gabriella

    Kiegészítő gondolat: vedd a magyart, vagy termeld meg magad!

    Egy barátom nemrég jött rá, hogy a szépen kialakított díszkertjével több munka van, mint egy veteményeskerttel. Fogta magát, felásott, előkészített egy jókora részt a díszkertből, és azóta büszkén és jóízűen eszi a saját paradicsomját. Pedig ő is cégvezető.

    Gratulálok, Attila! 🙂

    • Bélyegző Expressz

      Kedves Gabriella!

      Egyetértek!

      Egyébként én is felástam egy szép darabot a kertből, és már két éve mi is a saját paradicsomunkat, babunkat, paprikánkat, sárgarépánkat, hagymánkat esszük. A gyerekek is látják, hogy semmiből csak akkor lesz valami, ha munkát teszünk hozzá. Ők is segítenek gyomlálni, ültetni, és nagy örömmel szedik le a termést. Nem is kell magyarázni, hogy miért nem dobunk ki ennivalót.

      Ráadásul, mivel vegyszert egyáltalán nem használunk, maximum csalánlével permetezünk, a legbiztonságosabb biozöldségeket esszük.

      És aminek a feleségem is nagyon örül: most már a piacon is meg tudom különböztetni a szép zöldséget a rondától.

  3. kovacssandor

    elég szomorú, hogy idáig jutottunk, nesze nektek import áru, bezzeg a régi jó magyar dolgok és most nem a chips-re gondolok

  4. usb3

    egyet értek minden előttem hozzászólóval, mi is magunknak termeljük meg a zöldségeket és gyümölcsöket és teljesen másabb aromásabb az ízük

  5. Panda

    Ez így igaz, a saját termesztésnek mindig jobb az ízem nem hipp hopp megnő az üvegházban

  6. Nod32

    Igen, nincsenek agyonvegyszerezve, meg 100 tartósítóval összekenve

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Bélyegző Expressz Blog -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Papp Zoltán , Horváth Attila. Horváth Attila said: Hogyan trükközi ki a…