Itt a bélyegző, amire bármennyi szöveg elfér, még egy videó is!

Szerző: | máj 3, 2011 | bélyegző qr kóddal, bélyegző sok adattal, qr kód bélyegző, qr kódos bélyegző | 9 hozzászólás

qr-kod-belyegzo-iphoneEddig, ha megkérdeztek, mekkora a legnagyobb bélyegzőnk, azt mondtam, hogy a legnagyobb fémházas bélyegzőnk 68×47 mm-es, és nagyjából 12 sor szöveg fér el rajta. Anyagára és méretére való tekintettel ez már bátran nevezhető önvédelmi fegyvernek.

Ha ennél is nagyobb pecsétre volt szükség, akkor a 150×80 milliméter lenyomatméretű fanyeles bélyegzőt ajánlottuk, mert eddig az volt a legnagyobb. Ezt ne is keresse a webáruházban, csak extrém nagy lenyomatokhoz szoktuk ajánlani, és vannak korlátai, hiszen nem önfestékező.

A vevőink elég gyakran keresnek olyan bélyegzőt, amelyen sok adat fér el. Akkor szoktuk vakarni a fejünket, amikor a nagy lenyomatméreten kívül az is fontos, hogy a bélyegző ne legyen se túl nagy, se túl nehéz, és ne is kerüljön egy vagyonba…

Ezért aztán elkezdtem gondolkodni.

Mi lenne, ha készíteni tudnánk egy olyan bélyegzőt, amelyre bármennyi szöveget lehetne írni, mégsem lenne akkora, mint egy féltégla? Mi lenne, ha azt várnánk el tőle, hogy férjen el kényelmesen egy táskában? Vagy egyenesen egy női táska mélyén? Sőt! Inkább legyen olyan kicsi, hogy elférjen egy zakó zsebében! És ha már ekkorában el lehetne készíteni, mi lenne, ha korlátlan mennyiségű szöveget is meg lehetne jeleníteni vele? Akár a Háború és békét?

De ne álljunk meg félúton! Ha már ezt meg lehet oldani, akkor fejlesszük még egy kicsit, mondjuk annyira, hogy akár mozgó képet is lehessen bélyegezni vele! Színesben! Igen, sok millió színű képet, úgy, hogy mozog. Hanggal! Ha úgy tetszik, egy egész estés mozit! Vagy egy reklámfilmet!

Ugye őrültség?

Ugye lehetetlennek tűnik?

Ezért oldottuk meg!

Nem őrültem meg

Nem, nem beszélek félre, mindaz, amit elmondtam, megjeleníthető egy normál méretű bélyegzővel, de még egy — ha nem is a legkisebb — zsebbélyegző lenyomatán is. Kellett hozzá kísérletezni, de nem a technika volt az igazán kemény dió, hanem a koncepció.

Merthogy ehhez újra kellett gondolni a bélyegző fogalmát. Hát megtettük!

Hiszen ki mondta, hogy egy bélyegzővel csak betűket lehet nyomni?

Itt a megoldás — a QR-kód

belyegzo-expressz-video-qr-kodA QR-kód olyan, mint a vonalkód, csak két dimenziós. Sokkal könnyebb használni, mint egy hagyományos vonalkódot, pillanatok alatt lehet generálni egyet, és szinte bármelyik okostelefonnal azonnal olvasható, méghozzá könnyedén, nagyon biztonságosan.

A neve azt jelenti: Quick Response, magyarul „gyors válasz”. Azért nevezik így, mert a legegyszerűbb szerkezetek is pillanatok alatt visszafejtik — az okostelefonoknak ez gyerekjáték.

Biztos járt már úgy a közért pénztáránál, hogy ki akarta fizetni a 6 darab, egybe csomagolt ásványvizes palackot, fel is emelte, hogy a pénztáros be tudja csipogni a kódot, de sehogy nem sikerült elsőre. Na, a QR-kód ennél sokkal könnyebben olvasható, még elfordított helyzetben is!

A QR-kódban az a szép, hogy akár egy egész weboldal, egy webre feltöltött bármilyen hosszú PDF fájl, egy tárhelyre elmentett akár több ezer oldalas katalógus vagy egy egész estés film linkje is könnyedén elfér benne.

Aki pedig beszkenneli a kódot — az egész művelet csak másodpercekig, de inkább a másodperc tört részéig tart —, máris teljes terjedelmében hozzáfér a kódolt tartalomhoz. Vagyis azonnal lapozgathatja a több ezer oldalas katalógust, megnézheti a webtárhelyre feltöltött prezentációt, megnézheti a reklámvideót vagy az egész estés mozit — határ a csillagos ég.

Érzi, mekkora lehetőség ez?

Mindjárt elmondom, mi mindenre használhatja a QR-kódot, és hogyan takaríthat meg vele egy halom pénzt, miközben hozzájut egy csomó új üzleti lehetőséghez. Arról is írni fogok, hogy hogyan érje el, hogy a vevője hanyatt-homlok rohanjon megnyitni ezt a kódot, hiszen attól, hogy látja, még nem feltétlen volna kedve bíbelődni vele. Szóval mindent elmondok, csak előbb nézze meg, milyen egyszerű dolga van egy felhasználónak, ha a szeme elé kerül egy ilyen QR-kód.

Ha van kéznél egy okostelefon, próbálja ki a fenti kódot, amit 2 bekezdéssel ezelőtt talál. Elég, ha letölt hozzá egy ingyenes szoftvert. Én iPhone-t használok, az App Store-ból több ilyen szoftver is ingyen letölthető. Először a QR Reader for iPhone -ba botlottam, így azt telepítettem. De bármilyen okostelefont is használjon, elég, ha ott, ahonnan a hozzá való szoftvereket szokta letölteni, rákeres a „QR code reader” kulcsszóra, garantálom, hogy fél percen belül megtalálja azt az ingyenes szoftvert, amely segítségével egyetlen gombnyomással bármikor visszafejthet egy ilyen kódot. (Itt egy ilyen szoftver Androidra.)

Azoknak, akiknél nincs kéznél ilyen telefon, vagy most nem akarnak szoftvert telepíteni rá (egyébként ez 2 perc), megmutatom ezen a videón, milyen egyszerű megnyitni a kódot. A videóban egy iPhone-t használok, de biztos vagyok benne, hogy a többi okostelefonnal sem tart tovább pár másodpercnél.

 

Miért érdemes a céges kommunikációban QR-kódot használni?

Magyarországon 2009-ben kb. 100.000 (százezer) okostelefont értékesítettek. 2010-ben már közel 500 ezret, és 2011-ben várhatóan 1 milliót fognak eladni. Vegye figyelembe, hogy az év fele lassan eltelik, így biztos lehet benne, hogy június környékére már nagyjából 1 millió ember lesz Magyarországon (most is bőven több, mint 750 ezer ilyen ember van), akinek van okostelefonja. És ez  szám folyamatosan nő.

Mit gondol, lehetséges-e, hogy abban a folyamatosan bővülő egymilliós körben, amelynek tagjai nyitottak az újdonságokra, az innovatív ötletekre, és a pénzt sem feltétlen sajnálják érte, szóval mit gondol, lehetséges-e, hogy eközött az egymillió ember között ott lehetnek az Ön potenciális ügyfelei is?

Aki most lovagolja meg ezt a lehetőséget, az akkorát profitálhat az elsőségéből, mint azok, akik az első webáruházakat nyitották, amikor mások még legyintettek az internetre.

És persze igaz, hogy még nem mindenki használja a QR-kód olvasót. De ez változni fog, méghozzá nagyon gyorsan fog változni, el sem hiszi, milyen gyorsan. Most is csak azért nem használják tömegek…

… mert a QR-kód még elég új dolog nekünk

Egyébként annyira nem új, merthogy 1994-ben találták ki. De mára már nagyon egyszerűvé vált a kód generálása, a beillesztése, és az alkalmazása az élet — főleg az üzleti élet — számtalan területén bizonyulhat hasznosnak. A QR-kódot nem a távoli jövőben, hanem még a jelenben, ha úgy tetszik még ma tömegek fogják használni. Csak nézze meg, hogy két héttel utánam hány bélyegzőkészítő hirdeti majd, hogy „QR-kódos bélyegző eladó itt is, én is, én is!” És ahogy az én szakmámban gyorsan népszerűvé válik majd, úgy minden területen futótűzként terjed majd el. Nem volna értelme ott lenni az elsők között?

Igaz, ma még kevesen használják…

Tekintse ezt jó hírnek.

Úgy vagyok ezzel, mint a két cipőkereskedő a viccben, akik egymástól függetlenül, ámde ugyanabban az időben elmennek Afrikába. Szeretnék tudni, mennyire jó ott a piac, érdemes-e szállítani erre a távoli földrészre.

Már a megérkezés napján mindketten hanyatt-homlok faxolnak haza.

Az első ezt írja:

„Borzalmas piac! Az emberek itt nem is hordanak cipőt!”

A második ezt:

„Óriási lehetőség! Itt még senkinek nincs cipője!”

Ha Ön — mint én magam is — a második cipőkereskedő fejével gondolkodik, akkor a QR-kódot imádni fogja. A piac pedig Önt.

A QR-kódban annyi lehetőség van, hogy egy könyvet lehetne írni róla

(Hoppá, tényleg, miért is ne???)

Mindjárt el is sorolom, hogy mennyi mindenre használhatja, és milyen sok helyen takaríthat meg vele jelentős költségeket, illetve hogy a QR-kód segítségével hányféle dolgot engedhet meg magának, ami a  QR-kód előtt iszonyú költséggel járt volna, most viszont a lehetőség, a megoldás fillérekért vagy ingyen hullhat az ölébe.

Csak előbb — mert hallom a szkeptikusok moraját — válaszolok arra az egyébként teljesen jogos kérdésre, hogy…

… miért nyitná meg valaki a QR-kódomat?

Ugye most, hogy látta ezt a ronda kis fekete-fehér kockát (ami nem kocka, hanem négyzet), már beugrott, hogy egy csomó helyen látott már ilyet, talán tudta is, hogy ez valami kód, de még eszébe sem jutott megnyitni.

Hát persze, mert senki se tálalta Önnek!

Vagyis a kulcsszó a tálalás

Mutatok Önnek 3 bélyegző lenyomatot. Az a közös bennük, hogy mindháromban van QR-kód.

Az első egy sima fekete-fehér bélyegző, de már van rajta QR-kód. Bár ez már több a semminél, azt garantálom, hogy ezt a kódot fogják a legkevesebben megnézni.

belyegzo-expressz-qr-kod-belyegzo-terkeppel-csak-koddal

A másodikon már van egy üzenet, méghozzá egy jól kiemelkedő, eltérő színű sorban. Itt azért jelentősen nő az esélye, hogy valaki megnyitja a kódot. Az emberek ugyanis kíváncsiak, ráadásul minimum szkeptikusak, és ez most jó! Sose becsülje le azt a minimum 50%-ot, akik kizárólag azért néznek meg egy ilyen kódot, mert „na nehogymá’ azt mondja nekem, hogy ebből itt lesz egy térkép!”

belyegzo-expressz-qr-kod-belyegzo-terkeppel

A harmadik bélyegző lenyomatában az üzenet kézírással készült. Ez már tényleg olyan, mint egy üzenet. Annyira kilóg a sorból, hogy ezt az üzenetet valószínűleg akkor is megnyitják, ha egyébként a bélyegző adatait nem olvasták volna el.

belyegzo-expressz-qr-kod-belyegzo-terkeppel-kezirassal

De mégis mire használhatja a QR-kódos bélyegzőt?

Ha figyeli a blogot, akkor a közeljövőben rengeteg példát fogok mutatni rá, de most sem fogok fukarkodni: íme egy csokor a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb ötletekből, amelyek elsőre eszembe jutottak.

Térkép QR-kódja a bélyegzőn — hogy a vevő könnyen visszataláljon

A Bélyegző Expresszes mintanyomatokra egy Google Maps linket kódoltam be. Nem rossz, ha az üzletéhez bármikor visszatalál a vevő. A számlát valószínűleg megőrzi, és ha be tudja szkennelni, akkor nemcsak ezt fogja látni, hogy az Ön üzlete hol van, hanem azt is, hogy éppen mekkora a forgalom a környéken akkor, amikor ő a kódot épp megnyitja. A Bélyegző Expressz térképkódját ugyanis egy olyan térkép linkjéből generáltam (hopp, azt még nem is mondtam, hogyan lehet), amelyen azt is mutatja a Google, hogy mekkora a forgalom.

Adjon egy akár 1000 oldalas katalógust minden vevőjének — nyomdaköltség nélkül!

Tudta, hogy például az IKEA külön iPhone alkalmazást készíttetett, magyarul és minden olyan ország nyelvén, ahol IKEA áruházat találhat, és az alkalmazásba beleépítette a több száz oldalas katalógusát? Biztos nem volt olcsó, de ha mindenkinek nyomtatott katalógust kellett volna adni, aki ezt letöltötte, az nagyságrendekkel többe került volna.

Több, mint valószínű, hogy Önnek nem lesz szüksége ezer oldalra, de abban biztos vagyok, hogy sokkal költséghatékonyabban jön ki, ha a termékkatalógusát PDF-ben készíti el, ezt a PDF-et feltölti egy web tárhelyre, a webre feltöltött katalógus linkjét kóddá alakítja, majd ezt teszi a bélyegzőjére.

Ne felejtse el odaírni a kód mellé vagy alá, hogy „Olvassa be a kódot, és nézze meg a teljes termékkatalógusunkat!”

Ha minden számlára rányomja, és eléri, hogy csak a legelvadultabb okostelefon használó vevői belelapozzanak a katalógusába, már tett valamit az üzletéért. A bekerülési költség pedig a nevetséges kategóriába tartozik.

Ha minden ügyfelének nyomtatott katalógust adna, az iszonyú költséget jelentene. Ha QR-kódos bélyegzőt használ, elérheti, hogy sokkal többen lássák a prospektusát, és igazi, nyomtatott anyagot csak azoknak kell adnia, akik már komolyan érdeklődnek.

Használati utasítás — magyarázza el videón, hogyan működik a terméke!

A részleteket már nem is magyarázom, hiszen tudja: leforgatja a videót, feltölti a YouTube-ra, a linket kóddá alakítja (hamarosan megmutatom, hogyan kell), ráteszi a bélyegzőre, és rányomja a számlára.

És ha egy csomó különféle termékem van?

Akkor készíttessek mindegyikhez külön-külön QR-kódos bélyegzőt? Nem őrültem meg!

Igaza van, nem lesz szüksége ennyiféle bélyegzőre. A legegyszerűbb, ha a YouTube-on külön videócsatornát nyit a termékei használati utasításának, a videókat termékenként tölti fel, és a csatorna főoldalára mutató linket alakítja QR-kóddá. Ezt ráteszi arra a bélyegzőre, amit a garancialevélre kell rányomni, tesz egy feltűnő utalást a bélyegzőn arra, hogy ezt a kódot érdemes megnyitni, és máris megspórolt egy csomó időt a technikai ügyfélszolgálatnak.

B verzió: a videókat betölti a honlapja „Használati utasítások” aloldala alá — ha eddig nem volt ilyen, mostantól legyen —, és ennek a linkjét alakítja kóddá.

Facebook profil a bélyegzőre — természetesen QR-kóddal

Ma már minden valamirevaló cégnek van — vagy hamarosan lesz — Facebook oldala. Mivel az érdeklődők, egyben a potenciális vevők gyűjtése részben itt történik, nem mindegy, hányan követik. A bélyegzőjére ráteheti a Facebook profilja QR-kódját.

FIGYELEM! Ez fontos: már a bélyegzőn ígérnie kell valamit annak, aki megnyitja a kódot, és követni kezdi Önt a Facebook-on. Különben miért is akarná megnézni ott a cégét?

Facebook profil a diszkóba — oké, elismerem, ez már meredek, de lesz, akinek ez jön be

25 év alatt nem szokás névjegyet osztogatni. Viszont mekkora durranás az, amikor az ember előveszi a zsebbélyegzőjét, lenyomja egy darab papírra, és a lenyomaton rajta van a nevén, címén és a telefonszámán kívül a Facebook profilja QR-kódja is? Megjegyzésnek ilyenkor elég annyi, hogy „itt mindent megtudhatsz rólam, ami nem nyilvános adat”.

Görbébb éjszakák után homlokra is nyomható, de akkor nagyon hamar be kell szkennelni, különben elvész az adat.

… a Lufthansa már kipróbálta

A Lufthansa kísérletképpen bevezette, hogy az okostelefonos utasoknak nyomtatott beszállókártya helyett QR-kódot küld a mobiljára. Gondolom, nem elhanyagolható mennyiségű papírt takarítottak meg így. Környezetvédelemből ötös!

És ne feledje: ami elég jó volt a Lufthansának, abban lehet valami fantázia, nem?

Káming szún

Hamarosan újabb tippeket mondok, méghozzá az eddigi, gondolatébresztő alap-ötleteknél sokkal rafináltabbakat! Ráadásul azt is elárulom, hogyan tudja pillanatok alatt elkészíteni — természetesen ingyen — a saját QR-kódját.

Rendben, annyit most is elmondok, hogy ha nem akar nagyon belemélyedni az apró részletekbe, akkor erre a linkre kattintva már minden különösebb önképzés nélkül is pár kattintással elkészítheti a QR-kódját, természetesen ingyen. A többi finomságot hamarosan elmondom egy másik bejegyzésben.

Köszönöm Takács Zsoltnak, a mobilbarát honlapok — a Bonsai egyszerűen zseniális! — szülőatyjának, hogy már régóta rágta a fülemet azzal, hogy kezdjek már a QR-kóddal valamit. Remélem, nem okoztam csalódást.

Ne feledje, a QR-kódos bélyegzőről először a Bélyegző Expressznél hallott.

Ez azért van így, mert nálunk született meg az ötlet, mi gyártottunk ilyet először. Lehet, hogy pár hét múlva más bélyegzőkészítők is hirdetik majd, de vadonatúj ötletekkel a Bélyegző Expressz Blog fogja ellátni Önt.

Ha tetszett ez a bejegyzés, és szívesen megnyomná a Tetszik (magyarul: Like) gombot, netán másoknak is szívesen ajánlaná ezt az írást, most díjmentesen megteheti itt:

A QR-kódról részletesebben itt és itt tájékozódhat.

Ha pedig szeretne egy ilyen bélyegzőt, és már tudja, hogyan szerkessze meg, irány a webáruház!

Ha segítségre volna szüksége, hívjon bennünket ingyen — segítünk!

Ne iratkozzon fel a Bélyegző Expressz Blog blogértesítőjére, ha nem szeretne értesülni az ilyen hírekről. Ha mégis szeretne, és Ön még nem regisztrált olvasója a Bélyegző Expressz blognak, akkor  gyorsan regisztráljon itt.

Horváth Attila

Bélyegző Expressz
Minőségi bélyegzők, expressz gyorsasággal, garanciával!
1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: 06 (1) 411 1212
Telefax: 06 (1) 411 1313
Nyitva tartás: (munkanapokon) 10 és 17 óra között

www.belyegzoexpressz.hu

Csatlakozzon a Bélyegző Expressz rajongóihoz a Facebook-on!

9 hozzászólás

  1. Takács Zsolt

    Köszönöm Attila!

    Annyival egészíteném még ki amit írtál, hogy az okostelefonok mellett, az iPod Touch-okon (1:1ben iPhone, de telefon funkció nélkül), és a táblagépeken is működik a dolog (iPad, iPad2 és androidos társaik).

    Ez további felhasználókat jelent a célcsoport minden részéről és folyamatosan növekszik a táboruk.

    Képzeld el egy táblagépen mit lehet, ami 10″-os és 1024×768 a felbontása. Az egy kisebb hordozható, interaktív „monitor”.

    Mi fér még a QRkódba? Mondjuk piackutatáshoz szükséges kérdőív, üzleti prezentáció vagy online product placement játék.

    Nekem a névjegy hátulján is van egy ilyen ami a mobilbarát honlapra visz. http://instagr.am/p/DzXtt/

    Lényeg, hogy titokzatos, emiatt kíváncsivá tesz és cselekvésre késztet.

  2. Langmár Zsuzsa

    Attila, ez fantasztikus ötlet!
    Fogom ajánlani az ügyfeleimnek, mert egy rosszul működő weblap felturbózásának első lépései közé tartozik, hogy kitalálunk egy jó csalit (okot adunk a hírlevél/blog feliratkozásra). El tudom képzelni, hogy egy névjegy hátulján a feliratkozó oldalra mutató kód szerepeljen.
    Brutál kreatív vagy, gratula 🙂

  3. Nagy Barna (Emc)

    QR kódos bélyegző – Ez zseniális ötlet! 🙂 Most még nyilván csak egy szűkebb réteg érti – de ez csak idő kérdése…

  4. Szombati Orsolya

    Attila, wow! Most csak ennyit tudok kipréselni magamból az ámulattól!!!!

  5. Takács Zsolt

    Kiváncsi leszek, hogy a geolokációból mit hozol ki:D Néha én is meglepődöm, hogy egy – mondjuk ki – unalmas termékből, hogy tudsz olyat kihozni amitől izgalmasz lesz:)

    Több ilyen gondolkozású vállalkozót és vesszen mutyiország:)

  6. Deme Tibor

    Attila, nem hiába a Bélyegző Expressz vezető a bélyegző piacon. Fejlesztéseid a teljes piac előtt járnak! Felhasználói ötleteiddel színessé teszed a bélyegző felhasználást. Megvalósító képességed minden dicséretet megérdemel.

    • Bélyegző Expressz

      Hűha, ide még nem is írtam semmit…

      Köszönöm mindenkinek! Kész is van a következő rész!

  7. Nagy Albinné Kata

    Egyszerűen fantasztikus!
    Csak azt tudom mondani mindenki nevében: KÖSZÖNJÜK!

  8. Szekeres Júlia

    „Facebook profil a diszkóba”: nyomtatnak még ilyen helyeken kézfejre bélyegzőt azoknak, akik megvették a jegyet, de kimentek valami miatt? Ha igen, akkor ez simán lehet QR kód — nem annyira görbe éjszakára is 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bélyegző Expressz Blog - [...] még nem tudja, mire jó a QR-kód, javaslom, először olvassa el ezt és ezt az írást. Ha már tudja,…