Lement a nap nyugaton, feljött a nap keleten…

Szerző: | máj 12, 2011 | kína | 2 hozzászólás

martin-jacques-tedBár a mai címet József Attila Egyszerű ez című verséből kölcsönöztem, a bejegyzés nem irodalmi tárgyú lesz. (Bár a cikk után érdemes elolvasni a költeményt is, olyan érzése lesz utána, mint az ájult embernek, akit életre pofozott a mentőápoló.)

A QR-kódról sem írok ma, de hamarosan visszatérek ehhez a témához is.

Találtam valamit, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni, és biztos vagyok benne, hogy Önt is érdekelni fogja. Vagyis úgy sejtem, nem teheti meg, hogy ne foglalkozzon vele.

Ahhoz, hogy valami fogalmat tudjak alkotni a nyugati és a keleti ember gondolkodása közötti elképesztő különbségről, látnom kellett, hogyan élte át Japán a 2011. márciusi földrengést és szökőárt.

Eddig mindenütt azt láttam, hogy egy ilyen kaliberű természeti katasztrófa után automatikusan kitört az anarchia. Máshol egy katasztrófa után 24 órán belül tömegesen kezdtek fosztogatni az emberek, és a hadsereg a kármentés és a túlélők felkutatása helyett a rendfenntartással volt elfoglalva. Ezzel persze jelentősen csökkent a sérültek és az eltűntek túlélési esélye.

A fosztogatás ilyenkor a legtöbbször a túlélésért folyik: élelem és ivóvíz annak jut, aki a legügyesebben meg tudja szerezni. És persze vannak a hiénák is, akik mindig is fosztogatásból éltek, és egy ilyen zűrzavar csak kapóra jön nekik.

De Japánban valami egész más történt, mint korábban bárhol máshol.

Japánban nem fosztogattak, hanem elmentek a legközelebbi megmaradt közérthez, türelmesen, rendezett sorokban állva kivárták, amíg sorra kerülnek, és pénzért megvásárolták az ivóvizüket és az élelmüket. És amíg órákig sorban álltak, beszélgettek egymással.

Akinek megmaradt a háza és a munkahelye, rögtön a katasztrófa másnapján munkába indult — öltönyben és nyakkendőben.

Láttam egy fényképet egy autópálya szakaszról, amely a földrengéstől szétnyílt, szabályosan két részre szakadt. Hat nappal a földrengés után helyreállították, és átadták a forgalomnak.

Európa végighisztizte a sérült atomerőmű körül zajló eseményeket. A japánok meg csendben tették a dolgukat. És nekik volt igazuk.

Az egész katasztrófa utóéletében az volt a furcsa — holott ez lenne a normális —, hogy a gondolatok és a tettek nem a "jaj, mi történt", hanem a "hogyan tovább" körül forogtak. És minden nagyon fegyelmezetten, ezért hatékonyan történt.

Ezt látva gondolkodtam el azon, hogy bizonyára van valami a keleti kultúrában, amit meg kell tanulnunk.

Amit ma mutatok Önnek, az ugyan nem Japánnal kapcsolatos. De bemutatja, hogy mi az, amiért a nyugati világ egyetlen évtizeden belül elveszíti dominanciáját, és átadja a vezető szerepet — ha tetszik, ha nem — a keleti világnak.

Ha megtanulja, van esélye versenyben maradni. Ha nem, akkor már most iratkozzon be egy kínai nyelvtanfolyamra, hátha lehet még alkalmazott egy szövőgyárban.

A következő videó 24 percet fog elvenni az életéből. Ráadásul feliratos. De ha ezt a 24 percet kihagyja, stratégiai fontosságú információtól fosztja meg magát.

A keleti kultúrában mintha jobban a helyükön lennének azok a fogalmak, hogy kötelesség, szükségszerűség, alkalmazkodás, szorgalom. Most, hogy a nyugati gazdaság utolsó domináns 10 évét éli, még talán van esélye eltanulni valamit ezektől a népektől. Ha ezt nem tesszük meg, magunknak köszönhetjük, ha a következő évtizedekben, esetleg évszázadokban az ő cselédeik leszünk.

Végül is azt kapnánk vissza, amit mi adtunk.

A világ nem jó és nem rossz. Ha megtanuljuk a törvényeit, és megtanulunk ezek szerint élni, akkor jól fogjuk érezni magunkat benne, ha nem, akkor rosszul.

Számoltam azzal az eshetőséggel, hogy Ön ezt a bejegyzést hasznosnak találja. Ezért elhelyeztem ide egy Facebook gombot, ha úgy gondolja, tetszik (magyarul: lájkolja), kérem, nyomja meg. Hátha lesz, aki hálás lesz érte.

Ne iratkozzon fel a Bélyegző Expressz Blog blogértesítőjére, ha nem szeretne értesülni az ilyen hírekről. Ha mégis szeretne, és Ön még nem regisztrált olvasója a Bélyegző Expressz blognak, akkor  gyorsan regisztráljon itt.

Horváth Attila

Bélyegző Expressz

Bélyegző azonnal, soron kívül – Helyben megvárható – vagy expressz házhoz szállítva – Budapestre 2 órán belül is!

1163 Budapest, Cziráki utca 26-32., Főépület, 1. emelet 115.

Telefon: +3614111212

Nyitva tartás: (munkanapokon) 09 és 17 óra között

https://belyegzoexpressz.hu

Csatlakozzon a Bélyegző Expressz rajongóihoz a Facebook-on!

2 hozzászólás

  1. Langmár Zsuzsanna

    Kínával kapcsolatban az egyik legmegdöbbentőbb élményem az volt, amit pár éve a Tanulás forradalma c. könyvben olvastam.
    Ez a könyv (míg nálunk nem kapható, mert nincs rá igény) náluk 3 hét alatt 2M példányban fogyott el.

    A kínaiak tudatosan készülnek arra, hogy a csúcsra kerüljenek, és tudják, hogy ehhez a tanulás egy fontos eszköz.

  2. Nagy Albinné Kata

    Örülök a ilyen bejegyzéseknek és a Ted videóknak.Van mondanivalója.Ne felejtsük el nekünk is van történelmünk,van mire büszkék legyünk és ez csak összefogással mehet!
    Előre kell nézni,a jót továbbvinni és jó példával elöl járni!
    Persze senki nem mondja,hogy könnyű,de ha a jó cél megvalósul,akkor elmondható,hogy végigcsinálta és sikerül és boldog.
    Ha nem,akkor a legkönnyebb kritizálni és kifogásokat keresni.Szerintem ezen kellene változtatni,talán sok minden jobb lehetne.
    Kínában is tartja a mondás”Ha rend van az országban, béke lesz a világban”.