Visszaadom az árát

Szerző: | júl 20, 2011 | upsell | 3 hozzászólás

Nem győzöm elégszer mondani: a legjobb ötleteket tálcán kínálja az élet. A legtöbbször úgy megyünk el mellettük, hogy észre se vesszük őket.

A mai, tényleg egyperces történetem is ilyen, és biztos, hogy napokon belül kitalálok valami hasonlót a saját cégemben is.

Önnek is elmesélem, hátha használni fogja.

Nem tudom, hogy ez a McDonald's új ötlete, vagy csak a talpraesett eladó ügyessége volt-e, mindenesetre lenyűgözött. Hazafelé menet begurultam egy McDrive-ba. Kértem két sajtburgert, meg egy kólát.

Ezressel fizettem. A blokkot és a visszajárót az eladó srác ezekkel a szavakkal nyomta a kezembe:

– Visszaadom egy tölcséres fagyi árát, 175 forintot.

Minek nevezzem ezt? Soft upsell? Zseniális!

Nem tolakodó, de beteszi a bogarat a vevő fülébe.

Ha nem a tölcséres fagyit mondja (ezt pont kifejezetten nem szeretem a Mekiben), valószínűleg azt mondom, hogy oké, a pénz helyett inkább ezt kérem.

Mindenesetre megállt a 175 forint a levegőben, egy pillanatig úgy éreztem, ott lebeg, mint a rajzfilmben vagy a lassított felvételen. Pedig tényleg nem szeretem a McDonald's tölcséres fagyit. De mégis, ez az egész lenyűgözött. És persze utána fülig érő szájjal vezettem tovább.

Megint tanultam valamit, és ezt bizony fel is veszem a cégünk repertoárjába.

És Ön? Megcsinálja?

3 hozzászólás

  1. Bálint Balázs

    Elképzelem amikor mész az új mercidért a szalonba:
    Kifizeted, majd a pénztáros azt mondja : visszaadom egy használt trabant árát…

    vagy hozzám bejön a vevő :
    Kifizet egy komolyabb értékű szerszámot, majd azt mondom :
    visszaadom két villáskulcs és egy csavarhúzó árát.

    Gyakorlatilag ugyanaz amit mondtál: elgondolkodtató, talán érdekes is, de semmi szükséged rá és nem is szereted…

    Üdv
    Bálint Balázs

    • Bélyegző Expressz

      „elgondolkodtató, talán érdekes is, de semmi szükséged rá és nem is szereted…’

      Nem egészen így gondolom, Balázs. Ha nem a tölcséres fagyit mondja, hanem mást, biztos, hogy megveszem. A tölcséres fagyijukkal az a bajom, hogy nem szeretem. Ezt ő nem tudhatta, persze. De még így is elgondolkoztam egy pillanatra, annyira jól volt ez a mondat elhelyezve az adott pillanatban.

      Ha kávét vagy bármi mást mondott volna, valószínűleg visszaadom a pénzt, és inkább azt kérem. És nyilván egy csomóan vannak, akik szeretik ezt a fagylaltot, és mivel a pénzt eltenni bonyolultabb, meg az összeg is jelentéktelen, inkább az upsell cuccot kérik.

      Szerintem jó ötlet.

  2. Bálint Balázs

    Persze egyébként teljesen igazad van, csak nagyon ki kell találni mit ajánlasz és kinek, mikor. Csak eljátszottam egy kicsit a gondolattal.
    Sok ilyen hülyeség jutott az eszembe :
    Köszönöm a kastély árát, még visszaadom egy belvárosi lakás két havi bérleti összegét…

    Komolyan .
    Én szemtől szemben állok a vevővel, és nálam is volt olyan, amikor azt mondták, na akkor egészítsük ki még valamivel az összeget, és legalább nem kell visszaadni.
    Vagy:
    Amikor eladtam egy néhány 100ezer ft-os gépet, amiből lett volna 18-20 ezer ft a következő kerek összegig, ráadásul láttam, hogy van is az ügyfélnél bőven ennyi pénz, azért még elköltettem vele tartozékokra, segédanyagokra amit amúgy is meg kellett volna vennie, csak nem biztos, hogy azt nálam tette volna.

    Üdvözlettel
    Bálint Balázs