Ilyen volt a Nomád Cégvezető Nap

Szerző: | ápr 17, 2012 | nomád cégvezető, nomád cégvezető nap | 10 hozzászólás

Amikor belevágtam, még nem gondoltam, hogy ennyi munkával jár rendesen előkészíteni és végigvinni egy egész napos rendezvényt. Mint ahogy azt sem gondoltam volna, hogy ennyi energiát lehet visszakapni a közönségtől a színpadon.

Ha jó a közönség. És nagyon jó volt! Április 12-én telt házzal tartottuk meg a Nomád Cégvezető Napot – helyesebben az Első Nomád Cégvezető Napot (merthogy úgy tűnik, nem ez volt az utolsó – de erről később többet).

Nagy öröm volt látni, hogy ennyi cégvezetőnek fontos, hogy a vállalkozását hatékonyabban, kevesebb elpazarolt energiával, jobban és szervezettebben tudja vezetni.

Gazdára leltek a csodálatos városi bringák is. Nagyon a szívemhez nőttek, de könnyű volt az elválás, mert a legjobb kezekbe kerültek.

Mi is történt az I. Nomád Cégvezető Napon?Igazán különleges közönség jött el, nagyon köszönöm, hogy ennyien regisztráltak, és hogy a húsvét utáni csonka héten, amikor a teendők száma nem kevesebb, mint egy teljes munkahéten, de csak 4 nap van elintézni őket, eljöttek, hogy új módszerekről hallhassanak, amelyekkel hatékonyabban dolgozhatnak a cégükben – helyesebben: a cégükön. A termet 100 székkel rendeztük be – ez a 100 szék kezdésre meg is telt nézőkkel.

„Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek”
Doubravszky György (Bagolyvár Könyvkiadó)

Doubravszky György botrányosan-fergetegesen jó előadása arról szólt, hogy hogyan lehetséges megteremteni az önmenedzselő ember és a csapatmunka összhangját. Egy jó cég olyan, mint egy jazz zenekar: mindenki szólózik, de az összhang kifogástalan, és minden hangszer kiemeli a másikat.

És hogy mi köze a modern cégvezetésnek a lovas íjászathoz? Szuverén egyéniségek, sztenderdizált felszerelés, kifinomult harcmodor, egy vezér, egységes jelrendszer, következetes végrehajtás. Meg kell tanulni úgy megülni a cég lovát, hogy ne a lovaglásra kelljen koncentrálni, meg kell tanulni úgy célba lőni, hogy ne a célzásra kelljen összpontosítani. Ezeknek zsigerből kell működni.

Aki ott volt, érti, miről beszélek. Aki nem, nos, az sajnálhatja, de hamarosan jön a videó!

Az előadás sikerét jól mutatja, hogy csak az előadás utáni kérdésekkel és visszajelzésekkel azonnal 40 perces csúszásba estünk – de ezt senki se bánta.

8 létfontosságú kérdés
Horváth Attila (Bélyegző Expressz)

Melyik az a 8 kérdés, ami mindenképp fel kell feltennie annak, aki szeretne kevesebb idő alatt többet végezni a cégében?

Ugyanazok a kérdések, amelyek segítségével 1944-45-ben az angol titkosszolgálat merényletet szervezett Hitler ellen. Vagyis a világ 8 legfurmányosabb kérdését kell segítségül hívnunk.

Azokat a kérdéseket, amelyek nélkül nem lehet nagy terveket véghezvinni, de a megfelelő válaszok segítségével csodákra leszünk képesek. Ezeket:

Ki? Kivel? Mit? Mivel? Mikor? Hol? Miért? Hogyan?

Lehet nevetni, de minden titkosszolgálat ezt a játékot játssza – ugyanúgy, mint mi az általános iskola alsó tagozatában, amikor egy minden kérdésnél külön összehajtott kis papírkára marhaságokat írtunk. Az eszköz ugyanaz, csak a módszer finomodott.

Hamarosan jön a videó is a konkrétumokkal!

„Nomád legyél, ne barbár!”
Kruska Tibor (ELIT-INFO)

Ezt az előadást titkosítottuk – vagyis erről nem mutatok be felvételt. Tibor a nomád cégvezetők online kelléktárából mutatott be pár lenyűgöző darabot. Tibi irodája kompletten elfért az előadói pulpituson, és még helye is maradt.

Ezekkel az eszközökkel – ennyivel és csak ennyivel bármikor be tud lépni azokba a rendszerekbe, amelyeket a világ távoli pontjain karban tart. Nem kis dolgokról beszélek – bár köztük van a Bélyegző Expressz teljes online rendszere is, szőröstül-bőröstül -, hanem például nagynevű autógyártó cégek folyamatirányító szoftvereiről, ahol egy órányi állást tízezer dollárokban mérnek.

Ha Önnek ennél nem nagyobb a cége, akkor jó esélye van arra, hogy azok az eszközök, amelyeket Tibor mutatott az előadásában, Önnek is elegendő segítséget nyújtsanak ahhoz, hogy ne kelljen irodából vezetni a cégét.

Külön kitért arra, hogy ez milyen biztonsági kockázatokkal járna, ha Ön nem figyelne a részletekre. És természetesen elmondta, mit kell ahhoz használni, hogy minden biztonsági rést betömjünk.

Azt hinné az ember, hogy biztonsági résekről, meg internet biztonsággal összefüggő megoldásokról csak informatikus szakzsargonban lehet hadoválni – de nem. Tibor olyan közérthetően tudja ezt tálalni, mint Öveges professzor Heki kutya működési elvét.

A legszebb pillanat az volt, amikor Tibi kölcsönkért egy laptopot a közönségből, megkérdezte, mennyit érnek a rajta lévő adatok, majd földhöz vágta, és tudott olyan ajánlatot tenni, hogy ne verjék meg, sőt. Ha érdekli egy ilyen performansz, legközelebb ne hagyja ki a Nomád Cégvezető Napot!

Odavágom, megtaposom, működik, naná, erre van tervezve
Hertay Ákos (Takforsys Üzleti Informatika)

Aki emlékszik a bélyegzőnyúzós videókra, tudja, hogy a láncfűrész sivítása, a pisztolygolyó dörrenése és a turmixgép pengéinek fémes csikorgása egy jobb sorsra érdemes használati tárgy burkolatán olyan nekem, mint Chopinnek egy zongoraszonáta – ettől érzékenyülök el.

Nem csoda, hogy könnycseppek gyűltek a szemembe, amikor Hertay Ákos felment a színpadra, földhöz vágta a laptop táskáját, majd kivette belőle a notebookját, felnyitotta, csatlakoztatta a projektorhoz, és megtartotta róla az előadását.

Nem tudom, van-e meggyőzőbb módja annak, ahogy igazi nomád használatra tervezett kütyüket be lehet mutatni, de ha van, akkor ott már sugárveszély is van. Ákos számtalan jópofa és strapabíró herkentyűt mutatott nekünk, nem mellesleg olyan megoldásokat is, amelyekkel akár egy Budapest – Bangkok – Budapest repülőutat oda-vissza meg lehet tenni úgy, hogy közben végig dolgozhatunk egy laptopon, anélkül, hogy feltöltenénk. Pedig ez nagyjából 24 órányi folyamatos munka – mindenféle alvás és szünet nélkül.

Szerintem ezeket a cuccokat egyenesen azok tervezik, akik a James Bond filmekhez álmodják meg a szuperkellékeket. Ha kíváncsi rá, mit mutatott Ákos, vagy ha tanácsot szeretne kérni tőle, hogy kifejezetten az Ön cégében milyen nomád kütyükkel lenne érdemes dolgozni, keresse fel Ákos honlapját, és küldjön neki egy üzenetet.

Minden cég olyan, mint egy bicikli:
ha nem halad folyamatosan előre, akkor felborul.

Ennek szellemében kerestünk gazdát a két szuperbringának. Emlékszik? A tél kellős közepén, amikor a Nomád Cégvezető Nap ötlete kipattant a fejemből, gyorsan szereztem két kétségbeejtő állapotban lévő biciklit. Méghozzá azzal a nem titkolt céllal, hogy megmutassam: minden alapvetően működőképes szerkezetet, ami jelenleg nem tökéletes, némi tervezéssel, munkával és lelkesedéssel nem egyszerűen működőképes állapotba lehet hozni, de kifejezetten szerethetővé is lehet tenni.

Ennek szellemében alakítottam át a két roncsot egy-egy imádni való városi biciklivé, méghozzá olyan egyedi járgányokká, amilyen garantáltan nincs senkinek.

Ilyen volt és ilyen lett a két bicikli:

És mivel nagyon a szívemhez nőttek a járgányok, azt szerettem volna, ha olyan gazdájuk lesz – egy igazi nomád cégvezető -, aki tényleg szeretni fogja őket, és akár erről a bicikliről is el fogja tudni vezetni a cégét.

A bringákat ezért nem sorsoltuk, hanem egy igazi online-nomád versenyben döntöttük el, ki is vihesse haza őket.

Gratulálok a két nyertesnek, Bazsó Szilviának és Nyéki Tamásnak, akik az izgalmas és igen szoros versenyben a legjobban helytálltak! Sok örömöt és balesetmentes közlekedést kívánok nekik!

Köszönöm a Tahitian Noni Arénának a csodálatos helyszínt, az életmentő Noni italokat, amelyek nélkül a Nomád Cégvezető Nap előtti éjszakázás után valószínűleg a színpadon aludtam volna el, köszönöm Papp Zoltán önzetlen segítségét, aki a legapróbb részletekre is ügyelt, de még arra is, ami nekem eszembe se jutott volna, és tette mindezt barátságból, önzetlenül. Szívből köszönöm, Zoli!

Köszönöm az előadóknak a rengeteg értékes tudásért, azért, hogy erre a napra kiszálltak a cégük vezetéséből, és másoknak segítettek abban, hogy ők is jobb vállalkozást építhessenek.

Köszönöm a csodálatos közönségnek, hogy szinte mindenki eljött, aki regisztrált, és még azok is írtak egy pár soros e-mailt, akiknek közbejött valami, és végül nem tudtak részt venni a Nomád Cégvezető Napon. Remélem, valamelyest kárpótolja majd őket a videó, és legközelebb már tényleg találkozunk.

Lesz-e még?

Igen, a nap végére eldőlt: lesz még Nomád Cégvezető Nap. Nem én döntöttem el: a közönség kérte, hogy folytassuk. Hiszen annyi minden van még, amiről nem is tudtunk beszélni. Szóval lesz még Muppet Show.

Tényleg, Ön miről szeretne hallani a legközelebbi Nomád Cégvezető Napon?

Írja meg a hozzászólásokban, hogy mi volna a leghasznosabb segítség, miről kellene többet tudnia ahhoz, hogy egy-két lépést hátraléphessen a cégéből, és akkor is kiválóan működjön a vállalkozása, ha nincs mindennap az irodában!

10 hozzászólás

  1. Sármásiné Erdődy Gizella

    Kedves Attila!
    Köszönöm, hogy részese lehettem ennek a valóban jó hangulatú, ugyanakkor sok-sok hasznos és érdekes információval szolgáló napnak! Köszönet az előadóknak és a szervezőknek is érte!
    Üdvözlettel:
    Gizi

  2. Lehotzky Krisztián

    Kedves Attila, Gyuri, Ákos, Tibor!

    Szenzációsan éreztem magam a Nomád Cégvezető Napon. Mindegyik előadástól szó szerint leesett az állam és hihetetlen energiákkal feltöltődve tértem haza, még napokig tűnődtem az elhangzottakon.

    Attila, ennek a napnak a megszervezéséért és a biciklik miatt úgy gondolom, hogy Te egy igazi ADAKOZÓ vagy, tehát az ajánlott könyvet elolvasni nem azért szükséges neked, hogy tudd, hogy válhatsz Adakozóvá, (mert Te már AZ VAGY), hanem azért, hogy lásd milyen dícséret rejlik e szavak mögött. A könyv: http://pongor-uzleti-konyvek.hu/spd/pp_769742/Bob_Burg_John_David_Mann_Az_adakozo

    Üdv: Krisztián

  3. Nagy Albinné Kata

    Köszönöm,hogy ott lehettem.Színvonalas előadásokkal,hasznos infókkal.Nekem Doubravszky György és Kruska Tibor előadása tetszett.Köszönöm szépen!Mindenkinek jó egészséget kívánok!

  4. Szalai Gabriella

    Szerintem is jó volt! Évek óta nomád cégvezető vagyok, 150 km-re lakok a cégtől és havonta egyszer ha bemegyek az irodába. Persze a rendszerem még sok helyen finomításra szorul, de nálatok kaptam pár jó kis tippet. Repetát kérek, még ebben az évben! 🙂

    Más, javaslat: az említett V-mítosz című könyv alapmű, és szerintem sokan szívesen fogadnának egy olyan előadást, amely a benne lévő rendszerek felépítésében segítséget ad. Ja, és szívesen segítenék én is a köv. nap szervezésében mindenféle szinten, mert szuper kezdeményezés!!! Ja, és légyszi, legyen belépődíj a következőre! 🙂 Majd írok össze javaslatokat, és elküldöm a céges e-mail címre, aztán azt kezdesz vele, amit akarsz. 🙂

    Doubravszky Gyurinak egy kérés: beszéljen az időmenedzsmentről legközelebb bátran, mert igenis sokat segít az is, ha az alapelveket újra hallja az ember! Jó előadó, tessék hívni a következőre is!

  5. Bélyegző Expressz

    Jó olvasni, hogy ennyire jól éreztétek magatokat, és hogy használható volt a sok-sok előadás!

    @Krisztián, a könyvet feltétlenül megveszem, és köszönöm!

    @Gabi, kösz a felajánlást! Gyuri azért nem ment bele jobban az Időforrás eredeti anyagába, mert azt egyébként is elérhetővé teszi számotokra (már dolgozik rajta). Nagy falat, 7 CD, legalább 7, de inkább 10 óra. Részletekben kevesebbet ér. Ezért beszélt arról, ami ennek a továbbgondolása. De azért kapacitálni fogom, van is egy ötletem.

    A belépődíj érdekes felvetés. Elárulod, miért szeretnéd, hogy fizetni kelljen a részvételért?

  6. Papp Zoltán

    Kedves Attila,
    kérlek engedd meg, hogy az Adakozót sok szeretettel átadjam Neked ajándékba!
    Barátsággal,
    Papp Zoltán

    • Bélyegző Expressz

      Zoli, köszönöm szépen! (Meg sem érdemlem…)

  7. Knyur Géza

    Kedves Attila!

    Rendszeresen olvasom a blogírásaidat, tetszenek. De ez a személyes és szenvedélyes hangulatú nap igazán meggyőző és szuper volt!
    Általában nem szokásom kommentelni és dicsérni, de ezt mindenképp jelezni akartam…
    Örültem, hogy ott lehettem, még úgy is, hogy a biciklit nem én nyertem 🙁 …

    Köszönöm az élményt!

    Knyur Géza

  8. Csaba

    Attila! Én is nagyon köszönöm – ezúton is – az egész napot. Szenzációs volt. 🙂
    Összeírtam kb. két hétre való feladatot (akkor két hét, ha minden nap csak ezekkel foglalkozhatnék), és még sok mindent mást, amit rendszeresen kellene csinálnom.

    Amiről szívesen hallanék: aki már Nomád Cégvezetőként dolgozik, konkrétan milyen bevált rendszereket használ (szoftver, logisztika, e-titkárság, futárcég stb.) és hogy milyen sorrendben építette fel a folyamatokat. Szerintem tanulságos lenne.

    • Bélyegző Expressz

      Kösz, Csaba! Jó ötletek, benne lesznek a programban!
      Az eddig elhangzottakhoz pedig sikeres megvalósítást kívánok!