Pezsgő és Red Bull

Szerző: | okt 18, 2012 | 100 év, 100 éves a trodat, trodat | 7 hozzászólás

100 éves a Trodat bélyegzőAz osztrákok nem panaszkodhatnak: vasárnap óta igazán van mit ünnepelniük! Október 14-én reggel két Red Bull F-1-es versenyautó nyerte a Koreai Nagydíjat. Így az energiaital gyártó cég tiszteletére már reggel eljátszották az osztrák himnuszt – de ez csak a nyitány volt. Estére már mindenkinek volt miért dönteni magába a pezsgőt és a Red Bullt – próbálta már együtt? rendesen feltolja az élményt az agyba! -, mert addigra már Baumgartner a Red Bull Stratos program keretében 39 kilométer magasból ugorva megdöntött egy sor rekordot, szám szerint négyet. Szerintem inkább ötöt, mert nálam az is pontot ér, hogy túlélte.

Mindig mondtam, hogy bátor ember ez a Zsolti.

És még ez sem minden!

Mert Ausztriát nem csak Felix Baumgartner és a Red Bull tette híressé. Van még egy österreichikum, ami épp most, de tényleg, szinte napra pontosan 100 éve született. Jó eséllyel állítom, hogy Önnek is van belőle.

Most 100 éves a Trodat bélyegző!

Megérdemli Franz Just, hogy rá is koccintsunk egyet! 1912-ben, a Titanic elsüllyedésének évében még maga sem tudta, hogy az apró kis bélyegzőkészítő cégével hamarosan egy világtalálmány atyja lesz. Nem akart ő semmi különöset, csak tisztességes munkával szolgálni azokat a vállalkozókat, akik bélyegzőt szerettek volna vásárolni. Kezdetben – mint akkoriban mindenki – fanyeles bélyegzőket készített. Ekkor még Franz Just & Söhne cégnév alatt. Azt, ami világhírűvé tette, a műanyagházas önfestékező bélyegzőt – népi nevén a „liftes önkenőst” – 1976-ban dobta piacra.

A Trodat márkanév egy ezt megelőző találmánnyal együtt, 1947-ben született. Minden márkanév mögött van egy titok. Felfedem. Kevesen tudják, hogy a Trodat név valójában két szó összeolvasztásával keletkezett: a trolitul és a dater szavakból. Előbbi a bélyegzőházak alapanyagául használt műanyag neve, utóbbi pedig – ki gondolta volna? – a dátumbélyegzőé. Ekkor még Franz Just nem is sejti, mekkora ötlete támad majd 30 évvel később. Amikor a Trodat nevet kitalálja, a bélyegzők még a hagyományos, csapkodós kivitelben készülnek. Se liftezés, se önkenés, csak egy a párna, egy a papír.

Ne becsüljük le ezeket a stempliket sem – nézze meg, micsoda képeket lehet készíteni egy hagyományos, csapkodós dátumbélyegzővel!

És egy tanulság a végére – hátha Önnek is támad egy olyan ötlete, ami világtalálmány.

A Trodat 1976-ban nem figyelt eléggé, amikor le kellett volna védenie a műanyagházas önfestékező bélyegzőt. Így nem sokkal az első sorozat Printy után megjelent a szintén osztrák – merthogy a szomszéd utcában gyártották! – konkurens bélyegzőcsalád. És azóta számtalan. Nulla fejlesztési költség, csak copy-paste.

A munka soha nem ott ér véget, hogy kész a világbajnok termék, és már azt is tudjuk, hogyan adjuk el! Ez csak a kiindulóhelyzet.

Ha vásárolt már tőlünk Trodat bélyegzőt, akkor igyon a márka egészségére egy Red Bullt! Vagy egy pezsgőt. Vagy öntse össze, és élvezze, ahogy a beszédközpont átveszi az uralmat a mozgásközpont és a jó modor központ felett! De csak annyit igyon, hogy el ne felejtse bebiztosítani a legjobb ötletét a másoló versenytársak ellen!

7 hozzászólás

  1. Langmár Zsuzsanna

    Iszom egy gyümölcsteát az egészségedre Attila 🙂
    Most is élmény volt olvasni a soraidat!

  2. Bognár László

    Szinte tudtam, hogy a Monarchiából nem mi örököltük a Trodat-ot 🙁

  3. Dancs Gyula

    Ügyes fiú ez a Franz Just. Mondhatnám rendkívüli.
    A cikkből kiderült, hogy a trolitul egy műanyag, mely alkalmas bélyegző gyártásra.
    Most már csak azt nem tudom, hogy a troli(trolibusz) miből készül.
    A busz jelentésének már időközben utánajártam.
    Kutatómunkám eredménye:
    Autóbusz: személyszállítás céljára készült, elektromos felsővezetékhez nem kötött olyan gépkocsi, amelyben – a vezető ülését is beleértve – kilencnél több állandó ülőhely van.

  4. Héder Sándor

    Hát bizony manapság a szellemi tulajdon menedzselése fontosabb, mint az állóeszközeink nyilvántartása!

  5. Talabos Viktória

    „Mindig mondtam, hogy bátor ember ez a Zsolti.”
    Zsolti? Az nem az a Baumgartner… de hiszen te is Felixről írsz.. akkor hogy kerül ide a Zsolti?
    Este van már, nem értem, homályosíts fel plíz 🙂

  6. Massányi Kinga

    nem lehetne, h okt 17-én szülesen a Trodat?
    mert akkkor 1xre ünnepelhetnénk a szülinapunkat.
    mint
    Deák Ferenccel
    Arthur Millerrel
    Eminemmel
    és a volt főnökömmel.